Cuviosii Parinti ucisi in Sinai si Rait

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Cuviosii Parinti ucisi in Sinai si Rait in fiecare an pe 14 ianuarie.

Cuviosii parinti din Sinai, tanjind dupa viata cea pustniceasca, lasa in urma toate bunurile lumesti si merg sa locuiasca in pustietate. Alaturi de acestia era si fericitul Nil, fost prefect din Constantinopol. Acesta din urma era un om extrem de invatat si inzestrat cu dar de la Sfantul Duh. Va scrie de-a lungul vietii sale foarte multe carti de folos, in care va indemna pe cei cu frica de Dumnezeu sa se nevoiasca, dar va prezenta si inrobirea si uciderea cuviosilor parinti.

Cuviosii parinti au fost ucisi de vlemizi, popor barbar care locuia in Arabia, si se intalneau pana spre Marea Rosie si Egipt. Acestia, pe vremea imparatului Diocletian si al patriarhului Petru, al Alexandriei i-au ucis pe cei care sihastreau la muntele Sinai. Dupa ce voievodul acestora a decedat, sarazinii, care locuiau si acestia in Muntele Sinai, au pornit razboi impotriva credinciosilor si au ucis foarte multi sihastri. Foarte putini au reusit sa scape cu viata si doar datorita fapului ca au fugit din cetatea.

Noaptea, pe cer se arata o para de foc care cuprinde intreg muntele si se inalta pana in ceruri. La vazul minunii, sarazinii se speriara si au fugit, lasand in urma toate armele. Au fost ucisi intai treizeci si opt de persoane. Printre acestia se aflau si doi care erau inca vii, Isaia si Sava. Parintii cei doi ramasi vii i-au ingropat pe cei ucisi si au povestit mai apoi credinciosilor cele intamplate.

Fericitii parinti din Rait duceau o viata pustniceasca, in Rait, locul unde erau douasprezece izvoare de apa si saptezeci de trunchiuri de finic. Trei sute de vlemizi pornira cu niste barci mari, trecura marea Etiopiei si au ajuns in tara faraonilor. Cei care au iesit in intampinare au fost biruiti de vlemizi, care au omorat patruzeci si sapte de barbati.

Mai mult, acestia le-au rapit femeile si copii, pe care ii duc in cetate. Negasind bani acolo, vlemizii s-au decis sa ii omoare pe toti parintii. Mai apoi, luand si robii cu ei, s-au dus sa treaca marea insa oamenii luati de corvoada au scufundat corabia si au fugit. Din aceasta cauza, vlemizii ii vor injunghia pe toti robii iar mai apoi se vor injunghia intre ei.

Share.