Cuviosul Daniil Sihastrul

0

Sfantul Daniil Sihastrul este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 18 decembrie.

Daniil, care a trait intre anii 1400 si 1482 este cunoscut de credinciosi si sub denumirea de Daniil cel Nou sau Daniil Schimonahul, denumiri care nu mai permit confuzia Sfantului nostru cu proorocul prezent in vechiul Testament.

Se naste la inceputul celui de-al XV-lea secol, intr-un sat situat in apropierea orasului Radauti, unde primeste numele de botez Dumitru. Pe cand implini 16 ani, Daniil este calugarit cu numele David la Manastirea „Sfantul Nicolae” din Radauti.

Mai apoi Ajunge la Schitul Sfantului Lavrentie, la circa 6 kilometri de Putna, locul care marcheaza intrarea sfantului in monahism. Ulterior alege sa se retraga pe o stanga, pe un mal al paraului Viteul, unde va crea un paracris, la care pridvorul, naosul si altarul se mai pot vedea si in zilele noastre. Mai mult, dedesubt se poate orbserva o incapere, sapata in intregime in piatra, pe care sfantul o va considera drept chilie.

Conform traditiei, se spune ca Daniil i-a prezis Sfantului Domnitor Stefan cel Mare faptul ca va urca pe tronul Moldovei. Potrivit spuselor lui Ioan Neculce, Daniil il indeamna pe Stefan sa nu se dea batut in lupta sa impotriva turcilor. Mai mult, se spune ca tot de la Daniil ar fi venit si indemnul de a ctitori Manastirea Putna. De asemenea, Daniil a fost considerat sfant inca de pe cand traia, vindecand pe cei bolnavi, alungand demonii si alinand suferintele.

Din pacate, data exacta a trecerii la Domnu nu se cunoaste, insa foarte multi spun ca acesta ar fi trecut la cele vesnice in preajma anului 1482, iar ca a fost inmormantat in partea de sud a pronaosului bisericii Manastirii Voronet. In zilele noastre, la manastirea Putna se gaseste un deget, ferecat in argint si impodobit cu unsprezece margaritare si un granat. Pe acesta se poate vedea inscriptia „Aceste relicve le-am ferecat eu Ghedeon, igumen ot Voronet, cu toata cheltuiala mea in anul 7257 (1749), in 4 decemvrie.”

Biserica Ortodoxa a hotarat canonizarea lui Daniil la 20 iulie 1992, cand s-a stabilit ca el sa fie praznuit in fiecare an pe 18 decembrie.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie