Cuviosul Nicodim de la Tismana

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Cuviosul Nicodim de la Tismana in fiecare an pe 26 decembrie.

Parintele nostru Nicodim era de neam macedo-roman, nascut din parinti binecredinciosi la Prilep, in sudul Serbiei. Sfantul Nicodim de la Tismana a trait intre anii 1320 – 1406. Cuviosul a fost un arhimandrit, intemeietor al manastirilor Vodita si Tismana din Oltenia si a manastirii Visina pe valea Jiului. Datorita tuturor celor facute pentru ortodoxism si pentru romani, Nicodim este considerat ocrotitorul Olteniei.

Nicodim primeste numele de monah al Manastirii Hilandar de la Muntele Athos, unde va ajunge in fruntea obstei. Face parte din delegatia care in 1375 mediaza la Constantinopol ridicarea anatemei asupra Patriarhiei sarbesti, misiune dusa la bun sfarsit cu un succes atat de rasunator incat este numit arhimandrit de catre Patriarhul Filotei.

Isi urmeaza chemarea fara poticniri iar in anul 1369 traverseaza dunarea inot in dreptul orasului Orsova, cunoscut in trecut sub denumirea de Ursa. Acolo, Nicodim intemeiaza prima sa manastire, Vodita.

Considerand ca inca nu isi indeplinise chemarea, continua neincetat sa cautarile, gasind un loc pe care il considera ideal, loc unde in anul 1377 incepe zidirea manastirii Tismana.

Inainte de a se muta la Domnul, spre sfarsitul vietii, se retrage la Manastirea Prislop, unde a caligrafiat un Tetravanghel, care este cunoscuta drept cea mai veche carte datata din Tara Romaneasca. Plaeca din viata aceasta vremelnica, la cea cereasca pe 26 decembrie 1406, fiind plans de toti ucenicii sai. Moastele sale vor fi ingropare cu mare cinste in biserica Manastirii Tismana, loc unde anual se face si praznuirea lui.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie