Cuviosul Pahomie cel Mare 

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Cuviosul Pahomie cel Mare in fiecare an pe 15 mai.

Cuviosul Pahomie se trage din Egiptul Tebaidei de jos si provine dintr-o familie de inchinatori la idoli. Cuviosul a trait pe vremea Imparatului Constantin cel Mare.

Mergand asa odata impreuna cu parintii sai in capistea idolilor, il auzi pe cel care slujea acolo spunand urmatoarele vorbe parintilor sai: Scoateti de aici pe vrajmasul zeilor si-l alungati. Iar preacuviosul, dupa ce a baut din vinul jertfei, a varsat.

Dupa ceva timp, pe cand Pahomie inainta in varsta, se decide sa intre in randul ostasilor. Totusi, nu va ramane prea multa vreme in slujba ostaseasca, preferand sa mearga la Tebaida de sus, unde cuviosul va primi botezul Mantuitorului Iisus Hristos si se va face monah.

Mai apoi, merge in pustietate unde va face o manastire undeva in Tavenisia, loc indicat de glasul cel de sis pe care il auzise si care ii arata inlesnirea locului dar si multimea de credinciosi care urma sa se stranga acolo. Si dupa cum spuse insusi vocea, acolo s-au adunat multi credinciosi, printre care si Teodor sfintitul, care ii va deveni ucenic in fapte bune si minuni savarsite alaturi de Pahomie.

Iar la atat de multa inaltime de cunostinta dumnezeiasca se ridica cu nepatimirea. Astfel, reusi sa vada cu gandul si toate suirile sufletelor fericite, vazand atat pe cei din fata cat si pe cei de departe, proorocind ceea ce avea sa se intample. Inainte de a-si da sufletul in mainile domnului, sfantul numara monahii care venira la dansul si afla ca au fost peste o mie si patru sute de barbati.

Iar toti cei care mergeau de la casele lor nu faceau acest lucru pentru patimire sau desfrau ci pentru a se bucura alaturi de ceilalti, pentru infranarea poftelor si pentru toate trudele pustnicesti. Astfel, minunandu-se de aceste obiceiuri pe care oamenii le adoptara, schimbadu-si viata, Dumnezeu decisese ca este momentul sa il cheme sa sada alaturea Lui. Astfel s-a savarsit cuviosul Pahomie in Hristos, fiind ingropat in manastirea pe care a cladit-o.

sursa foto: Atelier Icoane

Share.