Cuviosul Parinte Timotei

0

Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Cuviosul Parinte Timotei in fiecare an pe 21 februarie.

Timotei se trage dintr-un loc pustiu, de langa muntele Olimpului, din Simvoli. In acest loc se gasea si o manastire unde era arhimandrit cuviosul Teoctist. Din Scrierile Bisericesti aflam ca acesta era un barbat imbunatatit, despre viata caruia insusi Platon marturisitorul povestea.

Cuviosul Timotei a fost la inceputuri ucenicul arhimandritului Teoctist. Inca din primele momente isi insuseste viata monahiceasca, dovedind putere, mereu postind si infranandu-se de la cele necurate.

Pentru toate pacatele sale, Timotei se ruga intreaga noapte cu inflacarare la Bunul Dumnezeu. Pana cand Dumnezeu il cheama la Ceruri, Timotei va ramane nepatimas si desavarsit, fiind feciorelnic nu doar cu trupul ci si cu sufletul deoarece a asternut asezamant ochilor sai inca din tinerete, astfel incat sa nu priveasca niciodata fata femeiasca.

Tocmai de aceea, Timotei s-a invrednicit a lua darul tamaduirii si al puterii asupra diavililor. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu si prin intermediul rugaciunilor, acesta reusea sa faca minuni, tamaduind neputintele si izgonind diavolii din oameni.

Dupa aceea incepe sa treaca din loc in loc pentru mai multi ani, petrecand singur foarte mult timp printre munti si pustietati, in slujba Domnului. Tocmai rugaciunile erau cele care erau roua sufletului pentru Timotei, care a ajuns sa traiasca pana la o varsta inaintata. Dumnezeu il ia la Ceruri pe Timotei, care avea sa se bucure alaturi de toti sfintii de viata vesnica.

Distribuie