Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Asincrit, Flegon si Ermis

0

Sfintii Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Asincrit, Flegon si Ermis sunt cinstiti de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an in ziua a opta a lunii aprilie.

Acesti sfinti au facut parte din cei 70 de ucenici ai Domnului nostru Iisus Hristos, care au propovaduit cuvantul si iubirea lui Hristos neincetat, fiind supusi la foarte multe chinuri si prigoniri.

Irodion se tragea din orasul Tars, din regiunea Cilicia situata in Asia Mica si era ruda a Sfantului Pavel. De-a lungul vietii sale a calatorit in nenumarate randuri alaturi de Sfantul Apostol Petru si Sfantul Apostol Pavel, care ulterior l-au hironit episcop in Patara (Patras, Grecia). Datorita faptului ca a propovaduit Cuvantul Mantuitorului a fost chinuit de catre pagani si supus la foarte multe chinuri. Pe Sfantul Apostol Irodion il mai regasin si in Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel, care il numeste ruda a sa: „Imbratisati pe Irodion, cel cu neam cu mine” (Rom. 15, 11). Conform Sfantului Simeon Metafrast, Irodion a plecat de pe Pamant in urma unei morti martirice alaturi de Sfantul Olimp, in anul 67, an care coincide cu rastignirea Sfantului Apostol Petru.

Asa cum este scris si in Sfanta Scriptura, Sfantul Agav a primit de la Dumnezeu darul proorociei: „Si, ramanand noi acolo mai multe zile, a coborat din Iudeea un prooroc pe nume Agav” (Fapte 21, 11).

Sfantul Apostol Ruf a fost episcop in Teba, oras din Grecia. Acesta este amintit de catre Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Romani, spunand despre el: „Imbratisati pe Ruf, cel ales intru Domnul” (Rom. 16, 13).

Conform scrierilor bisericesti, Sfantul Apostol Asincrit a fost episcop in Heraclea (Pont, Asia Mica).

Sfintii Apostoli Flegont si Ermie au fost episcopi in Maraton (Grecia), respectiv Dalmatia.

Distribuie