Sf. Ap. Sila, Silvan si Crescent

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Apostoli Sila, Silvan si Crescent in fiecare an pe 30 iulie.

Crestinii stiu despre Sfantul Apostol Sila ca este cel ales de catre cei mai mari apostoli pentru a sluji si propovadui cuvantul Domnului, intr-o prima faza cu Sfantul Apostol Pavel, iar mai apoi singur. De-a lungul vietii sale a suferit multe osteneli in numele Domnului. Asa cum este mentionat si in Faptele Apostolilor, scrisa de Sfantul Luca, Sila impreuna cu ceilalti apostoli s-au adunat la Ierusalim la Biserica din Antiohia pentru a preveni taierea imprejur a paganilor care ulterior s-au convertit la crestinism.

Dupa aceea Sfantul Pavel a decis sa mearga in alte tari sa propovaduiasca cuvantul Domnului si l-a luat si pe Sfantul Sila cu el. Impreuna, acestia au intarit bisericile din Siria si Cilicia, iar in drumul lor spre Derbe si Listra, l-au luat cu ei si pe Timotei si au mers in Macedonia. Au reusit sa izgoneasca un duh ghicitor care pseda o fecioara, care prin intermediul vrajilor reusea sa aduca bogatie stapanilor sai. Acestia, vazand ca planurilor lor se naruiau, au decis sa ii duca pe Pavel si pe Sila la targ spunand tuturor ca sfintii tulbura linistea cetatii. Le-au fost rupte hainele si au inceput sa fie loviti cu toiege dupa care au fost bagati in temnita si supusi unor torturi inumane.

Se facu noapte si Pavel si Sila cantau si se rugau la Dumnezeu. Deodata incepura sa se cutremure peretii temnitei cu atat de mare putere incat usile s-au deschis iar legaturile au slabit. Au reusit sa scape si au continuat sa propovaduiasca cuvantul Domnului in Amfipoli, Apolonia si Tesalonic, unde au reusit sa converteasca foarte multi elini. Aceste lucruri nu au trecut neobservate iar foarte multi pagani le-au pus gand rau sfintilor pe care ii urmaresc. Totusi, acestia reusesc sa scape iar Pavel merge pe mare, in timp ce Timotei si Sila au mers spre Corint. Ajuns acolo, Sila este ajutat de catre Pavel sa fie hironit episcop al Corintului unde va propovadui cuvantul Domnului pana cand Dumnezeu il va chema alaturi de el la Ceruri.

Sfantul Silvan a propovaduit cuvantul lui Dumnezeu alaturi de Sfintii Mai-mari Apostoli Petru si Pavel, care il vor pomeni pe Silvan in scrierile lor. De-a lungul vietii sale a slujit in acea perioada apostolilor, fiind partas la ostenelile si durerilor acestora cand incercau sa raspandeasca bunavestire a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Devine episcop al Tesalonicului si de-a lungul slujbei sale pentru Domnu a suferit foarte multe primejdii.

In cadrul Epistolei a II-a catre Timotei, Sfantul Pavel il pomeneste pe Sfantul Apostol Crescent. In cadrul Epistolei acesta aminteste ca Crescent a fost episcop in Galatia, propovaduind pe Hristos in regiunea Galiei. De-a lungul misiunii sale l-a pus episcop pe Zaharia in Viena, cetatea Germaniei, in timp ce el s-a intors la Galatia unde va sfarsi muceniceste in timpul imparatului Traian.

Distribuie