Sf. Apostol Achila

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Achila in fiecare an pe 14 iulie. Acesta era de neam iudeu si se tragea din partile Pontului.
Achila este recunoscut ca fiind unul din cei saptezeci de apostoli, fiind uncenicul Sfantului Apostol Pavel. Inainte de a-si dedica viata in slujba Domnului se casatoreste cu Priscila, cu care va locui un timp in Italia pana cand Claudiu Cezarul ordona ca toti iudeii sa fie fugariti din Roma. Acestia decid sa mearga in Corint, unde Achila a inceput sa propovaduiasca cuvantul Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Primeste sfanta credinta de la Sfantul Apostol Petru alaturi de care va aduce pe calea cea dreapta foarte multi pagani.

Totusi, incercarea lui Achila si a lui Pavel de a raspandi cuvantul Domnului a fost intampinata cu multa rautate de catre pagani si necredinciosii iudei din Ierusalim si Roma. Se isca o cearta foarte mare intre cei care s-au convertit la crestinism si pagani. Acest lucru a ajuns si la urechile Cezarului, insa, pentru a nu crea si mai multa nervozitate in randul poporului a decis ca toti iudeii, fie credinciosi, fie necredinciosi sa fie izgoniti din intreaga Italie. Dupa un an si sase luni in care Pavel il invata pe Achila despre cuvantul lui Dumnezeu, il ia pe Achila si pe Priscila si merg in Siria, la Efes. Acolo Priscila si Achila ii invata pe efeseni despre credinta in Mantuitor in timp ce Pavel merge la Ierusalim pentru a cinsti Pastele, promitandu-le ca se va intoarce pentru ei.

Ajunge la Efes si iudeul Apolo, pomenit in scrierile bisericesti ca un barbat cuvantaret si tare in Scripturi, care a fost invatat in calea Domnului. Achila si Priscila il primesc cu drag alaturi de ei, caruia i-au spus si cu mai multa incredintare calea Domnului. Dupa ceva timp se intoarce si Pvel la Efes, locul unde va scrie cea Dintai Epistola pentru Corintenii cu credinta in Dumnezeu. Dupa moartea lui Claudiu Cezarul iudeii au putut sa se intoarca la Roma si la averile lor. Acel moment marcheaza intoarcerea lui Achila si a Priscilei la Roma. Petrece vreme indelungata alaturi de sotia sa la Roma dupa care se intoarce in Asia unde ajuta ca Sfantul Apostol Timotei sa fie pus episcop. Achila si Priscila sunt mentionati si in cea de-a doua Epistola catre Corintieni, mod prin care Pavel isi arata iubirea fata de acestia si ca semn de recunostinta pentru toata slujba lor pentru Domnul nostru Iisus Hristos. De-a lungul vietii sale a trecut prin multe tari unde a sfaramat multi idoli si a ridicat biserici, numind preoti si suferind foarte multa batjocoreala din pricina paganilor. Achila sfarseste prin a fi ucis de necredinciosi, iar Dumnezeu il cheama la Ceruri unde se va bucura de viata vesnica.

sursa foto: http://www.ateliericoane.ro/

Distribuie