Sf. Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi si Sf. Mucenite Zenaida si Filonila

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfantul Apostol Filip si pe Sfintele Mucenice Zeinailda si Filonila in fiecare an pe 11 octombrie.

Sfantul Apostol Filip se trage din Cezareea Palestinei, iar casatorindu-se a avut patru fete. Acesta este pomenit de Sfantul Luca evanghelistul in Faptele Apostolilor. Prin lucrarea sfintilor, a lui Stefan si a celorlalti este facut diacon de Apostoli.

De-a lungul vietii sale Filip a luminat Samaria si a botezat pe fatarnicul SImon vrajitorul. Calauzit de ingeri, FIlip da de etiopeanul famen pe care il invata despre cele sfinte iar mai apoi il boteaza. Ingerii il calauzesc apoi in cetatea Azot, unde va lumina si pe toti cei de acolo cu cuvantul sau. Mai apoi merge in Asia, la Traila, unde dupa ce a savarsit multe minuni si a zidit o biserica, se muta la Domnul.

Sfintele Mucenite Zenaida si Filonila proveneau din Tarsul Ciliciei si erau rude cu Apostolul Pavel. Mai apoi pleaca din patria lor, renuntand la toate bogatiile lumesti, alegand sa urmeze pe Dumnezeu. Desi se prefaceau ca acestea umbla cu mestesug doctoricesc, de fapt ele plineau lucrul apostolesc. Ajung mucenitele in cetatea Dimitriadei si dupa ce gasesc o pestera isi vor petrece acolo viata lor. Ramanand astfel acolo Zinaida, ingrijindu-se de foarte multi bolnavi, sarmani Domnul o cheama la El. Filonila, ducand o viata exemplara cu posturi indelungate si privegheri, cu ajutorul rugaciunii reusi sa savarseasca foarte multe minuni. Iar cu slujba slujing firii, se muta si ea la Domnul.

Tot in aceasta zi este praznuit si Cuviosul Teofan Marturisitorul.

Share.