Sf. Chiril al Alexandriei

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Chiril al Alexandriei in fiecare an pe 9 iunie.

Bunul si Sfantul Chiril al Alexandriei s-a nascut in secolul al IV-lea, in apropierea anului 370, la Alexandria. Pentru a atinge adevarata desavarsire merge in pustietate alaturi de Sfantul Isidor Pelusiotul, pe care il si numeste cu apelativul de „tata”. Chiril este mai intai hironit diacon, dupa care, unchiul sau Teofil, il hironeste ca preot.

Alaturi de Teofil, Chiril ia parte la Sinodul de la Stejar, care are loc in 403. In anul 412, cand Teofil moare, Chiril este ales patriarh al Alexandriei, asemanandu-se foarte mult cu unchiul sau deoarece era o persoana indreazneata si apriga la vorba.

Tocmai din cauza zelului iesit din comun acesta uita uneori de principiile evanghelice. Atitudinea acestui sfant fata de Sfantul Ioan Gura de Aur era aceeasi ca si a lui Teofil. Intr-un final, Chiril il introduce pe Ioan in dipticele de unde a fost sters la insistentele lui Isidor.

Chiril a fost un dusman veritabil pentru novatieni deoarece le-a inchis bisericile iar episcopului lor, pe nume Teopempt, ii lua toate bunurile. Prin vorbele sale marete incuraja crestinii sa lupte impotriva iudeilor condusi de prefectul Oreste.

Din aceasta cauza, se isca o revolta in care foarte multi crestini si-au pierdut vietile. Se spune ca crestinii au mers sa distruga sinagogile iudeilor, pe care i-au si alungat in cele din urma. Totusi, acest conflict este invaluit in ceata deoarece nu se poate spune cu certitudine de ce acest conflict a izbucnit de la bun inceput.

Incepand cu anul 429, Chiril incepu lupta pentru combaterea nestorianismului. Cu alte cuvinte, Sfantul Chiril a fost pentru aceasta doctrica, ceea ce Sfantul Atanasie a fost pentru arianism. Tot lui i se datoreaza si acea formula impotriva acestei doctrine de la Efes. Insa condamnarea lui Nestorie nu a produs rezultatele scontate, pacea dintre antiohieni nefiind realizata.

In anul 433, cele doua tabere formate anterior au gasit un numitor comun iar pacea a putut fi realizata. In anul 433, chiril ii trimite lui Ioan din Antiohia binecunoscuta scrisoare a 39-a, cunoscuta si sub numele de Simbolul de la Efes. Acest bun sfant se stinge in anul 444.

Sursa foto: Atelier Icoane

Share.