Sf. Cuv. Mucenic Vasile, preotul Bisericii din Ancira

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Cuvios Mucenic Vasile, preotul Bisericii din Ancira in fiecare an pe 22 martie.

Sfantul Vasile a vietuit in timpul imparatului Iulian Apostatul si a guvernatorului Ancirei, Saturnin, la jumatatea secolului al IV-lea. Acest sfant a fost preot al Bisericii din Ancira, aflandu-se sub episcopatul lui Marcel.

In ciuda faptului ca episcopul Marcel era impotriva arienilor acesta cade in erezia opusa a modalismului. Totusi, Vasile ramane un ortodox cu frica de Dumnezeu, marturisindu-si credinta cea dreapta pe vremea imparatului Constantiu al II-lea.

Dupa ce Iulian ii ia locul lui Constantiu, acesta incearca sa reinstaureze paganismul. Totusi, Vasile ramane neclintit, predicand cu mult mai multa desavarsire si ardoare despre credinta cea dreapta. Fiind parat pentru faptul ca este crestin si ca ar fi adus ofense la adresa imparatului, este adus inaintea lui Saturnin pentru a fi interogat.

Vasile afirma tare si raspicat faptul ca este crestin, blamand paganismul si ofrandele care se aduceau in numele idolilor. Pentru vorbele sale acesta este ridicat pe un lemn si ii sunt strijite coastele dupa care este intemnitat. La ceva vreme distanta acesta este scos din temnita pentru a fi din nou torturat si aruncat iarasi in temnita.

Dupa ce imparatul Iulian se intoarce din campania intreprinsa impotriva persilor, acesta poposeste in cetatea Ancirei. Sfantul Vasile este adus iniantea sa datorita faptului ca era crestin si a profetit caderea imparatului. Este supus la o noua serie de intrebari si dat in primire comitelui Flaventiu. Acesta ordona sa i se jupoaie pielea de pe trupt, fapt care s-a si intamplat.

Mucenicul suporta cu bravura toate aceste chinuri inimaginabile si, profitand de ocazie, smulsese o fasie de piele de pe trupul sau si o arunca in obrazul imparatului. Acesta ordona soldatilor sa isi infiga sulitele in foc si sa strapunga trupul sfantului. Savarsindu-se toate acestea, Sfantul Vasile primeste cununa muceniciei si isi da sufletul in mainile Domnului.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie