Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat in fiecare an pe 24 mai.

Cuviosul Simeon a trait pe vremea impartului Iustin, nascandu-se in Antiohia Siriei. Parintii sai se numeau Ioan, care se tragea din Edesa si Marta, mama acestuia care s-a nascut in aceeasi cetate. Odata cu nasterea acestuia foarte multe lucruri minunate s-au petrecut, iar altele au fost savarsite de el, mai presus de om.

Zamislirea cuviosului din pantecele mamei sale s-a facut prin rugaciune. Pe cand implini sase ani, renunta la toate bunurile lumesti si se urca pe munca, unde se va deprinde cu greaua petrecere si cu rabdare. Mai mult, de foarte multe ori avea vedenii dumnezeiesti iar ingerii i se aratau, care ii aratau ceea ce trebuia sa faca. Mai mult, acestia il invatau sa deosebeasca binele de rau, sa aleaga cele bune si de cele rele sa fuga. Reusind sa infranga toate nevointele trupului si nutrindu-se nu cu hrana obisnuita, cu cu hrana nemuritoare ce o primea din cer. Asa isi petrecu sfantul viata pana si-a parasit trupul pamantean.

Pentru viata exemplara dar si pentru nenumarate minuni savarsite, arata oamenilor oarte multe lucruri despre viata sa. Cuviosul a fost enorm de apreciat de credinciosi pentru vrednicia de care a dat dovada, lasand lumea plina de pacate si tentatii de la o varsta frageda, daruindu-i-se manastirii la care a fost pogorat din munte, unde vietuise optsprezece ani. Mergand apoi la Muntele Minunat, petrece si acolo timp de zece ani. Urcandu-se pe stalpul cel mic a ramas acolo timp de patruzeci si cinci de ani. Astfel, cuviosul ajunge la varsta inaintata de de optzeci si cinci de ani. Iar din acesti 85 de ani, saptezeci si noua si i-a petrecut cu rabdare mai presus de firea omeneasca. Se muta la Domnul adormind in pace.

Sursa foto: Atelier Icoane

Share.