Sf. Cuv. Tit, facatorul de minuni; Sf. Mucenici Amfian si Edesie

0

In fiecare an pe 2 aprilie Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfantul Cuvios Tit, facatorul de minuni si pe Sfintii Mucenici Amfian si Edesie.

Sfantul Cuvios Tit, iubindu-l inca de la varsta frageda pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos, renuntand la toate bunurile lumesti, merge la o manastire de obste, dand dovada de smerenie si ascultare iesita din comun, unde ii va intrege pe toti fratii sai de la manastire.

Devenind un pastor al turmei Mantuitorului, acesta dadea dovada de foarte multa blandete si dragoste, asa cum nu mai fusese intalnit. Isi va pastra sufletul si trupul curat, precum un inger al Domnului. Tocmai de aceea, Dumnezeu il inzestri cu darul de a face minuni pe care le va face pana cand se va muta la Domnul.

Sfintii Mucenici Amfian si Edesie erau frati, care au trait pe vremea imparatului Maximian si se trageau din pamantul Lidiei. Mergand acestia la Berit, fiind invatati despre credinta cea dreapta de Sfantul Mucenic Pamfil, l-au confruntat pe stapanitorul Urban. Amfian, propovaduind pe Iisus Hristos este supus de ostasii paganului la foarte multe torturi inimaginabile.

Totusi, oricat au incercat acesti pagani sa il convinga sa renunte la iubirea si credinta in Hristos, credinta acestuia va ramane neclintita, motiv pentru care este aruncat in mare, unde s-a si savarsit. Edesie, la Alexandria din Egipt, este judecat sa se necajeasca la minele de arama. Vazand faptul ca guvernatorul Ieroclis ii chinuieste pe crestini, sangele ii pompa in vine si incepu sa il bata pe acel stapanitor cu mana lui. Pentru aceste lucruri Edesie va fi supus la foarte multe torturi si va fi si el aruncat in mare, unde se va savarsi si va primi cununa muceniciei.

Distribuie