Sf. Cuvios Gheorghe Hozevitul si Cuvioasa Domnica

0

Sf. Cuvios Gheorghe Hozevitul si Cuvioasa Domnica sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 8 ianuarie.

Preafericitul parinte Gheorge Hovezitul, dupa ce isi parasi patria si familia si renunta la desfatarea lumeasca, decide sa mearga la Ierusalim pentru a se inchina la mormantul Mantuitorului nostru Iisus Hristos si la toate locurile sfinte si sfintite si peste tot unde s-au savarsit minuni.

Odata ce a dobandit sfintenia si harul acestor locuri intra in Manastirea lui Hozeva, unde va deveni monah. Trecand astfel Cuviosul Gheorghe in randul fratilor, inca de la bun inceput, se dovedeste a fi nebiruit in orice munca si aspra vietuire. Cu viata pe care o ducea uimea pe toti, indemandu-i sa arate dorinta si ravna rabdarii.

Ajungand astfel Gheorghe pe culmile nepatimirii si umplandu-se de darul Duhului Sfant, a fost un aparator al credintei cele drepte si o icoana a bunatatii atat pentru cei din manastire, cat si pentru ceilalti. Pana la sfarsitul vietii sale nu a slabit din infranare, bunurandu-se de odihna dupa toate ostenelile si durerile cand se muta la Domnul.

Cuvioasa Domnica a trait pe vremea imparatului Teodosie si a trait pana in zolele lui Leon si Zenon care au condus intre anii 474-491. Domnica se tragea din cetatea Cartaginei in apropiere de Carhidon. Dupa o randuiala de la bunul Dumnezeu, se duce la Constantinopol alaturi de alte patru fecioare. Iar patriarhul Nectarie, indemnat de un vis dumnezeiesc, le primeste si le ofera Sfantul Botez. Astfel, intrand cuvioasa Domnica in viata calugareasca, s-a luptat ani in sir cu osteneli si a ajuns la schimnicie desavarsita, dovedindu-se a fi vrednica de a face si muni. Iar proorocind multor credinciosi despre ce va urma, se muta in liniste si cu mare cinste la Domnul.

Distribuie