Sf. Grigorie, Episcopul Nisei si Cuv. Dometian

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sf. Grigorie, Episcopul Nisei si pe Cuviosul Dometian, Episcopul Meletinei in fiecare an pe 10 ianuarie.

Sfantul Gigrorie a fost frate al Sfantului Vasile cel Mare, fiind un renumit filozof care a dus o viata curata, plina de ravna pentru credinta cea dreapta. De aceea, Sfantul Grigorie este considerat ca fiind un aparator demn al Bisericii Mantuitorului.

Mergand la Constantinopol alaturi de cei care se intalneau pentru cel de-al doilea Sinod Ecumenic pentur a lupta impotriva eresurilor pagane, Grigorie a dat dovada de o credinta crestina de neclintit, fiind un aparator neintrecuit, reusind sa biruie pe toti potrivnicii prin puterea cuvintelor si prin dovezile aduse din Sfanta Scriptura.

De-a lungul vietii sale Grigorie va parcurge toata stiinta filosofica dar si cea a vietii pure. Va conduce turma lui Hristos cu multa evlavie si intelepciune, ajungand la o varsta frumoasa. Se muta la Domnul in liniste. La aspect, Grigorie semana leit lui Vasile.

Cuviosul Dometian, Episcopul Meletinei a trait pe vremea imparatului Iustin cel Mic. Se trage dintr-o familie de credinciosi instariti, iar parintii acestuia se numeau Teodor si Evdochia. Deprinzand toate invataturile omenesti dar si tainele Sfintei Scripturi, se insoara insa dupa putin timp sotia acestuia moare.

Astfel, dedicandu-se intelepciunii dumnezeiesti, va deveni arhiereu al Sfintei Biserici din Meletina, pe cand implinise 30 de ani. Combinand intelepciunea vietii lumesti cu cea sihastreasca, va ajunge prieten al imparatului Mauriciu si al imparatesei, primind de la acestia sume mari de bani pe care le va folosi pentru a zidi biserici si aziluri pentru nevoiasi si bolnav. Intorcandu-se la Constantinopol, se muta la Domnul.

Distribuie