Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei

1

Ierarhul Grigorie Taumaturgul este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 17 noiembrie.

Grigorie traieste in vremea imparatului Aurelian, avand parinti elini. De mic alege calea cea dreapta, fiind un bun crestin, cu iubire pentru Hristos. Inaintand in varsta, crestea si credinta in Mantuitor din ce in ce mai mult. Iar datorita marilor si deselor minuni pe care le savarsea, acesta dobandeste numele sau, fiind numit facator de minuni.

Inca fiind la scoala in Alexandria unde a invatat filosofia, intr-o zi vine la el o femeie usoara cu gandul de a-l ponegri, la indemnul ucenicilor care erau in preajma sfantului. Femeia, posedata de demonul care o bantuia, este tamaduita de Grigorie cu ajutorul rugaciunii sale.

Sfantul a vazut-o pe Nascatoarea de Dumnezeu Fecioara alaturi de Ioan cuvantatorul de Dumnezeu, invatandu-l taina Sfntei Treimi. Iar dupa ce este hironit drept episcop al Neocezareii de Fedim, episcol al Amasiei, Grigorie merge la biserica care i s-a dat, unde se spune ca a savarsit extrem de multe minuni.

Unii crestini spun ca acesta a pornit o piata mare, de marimea unui munte pe care a mutat-o in alta parte, si toate acestea doar cu ajutorul rugaciunii sfante. Mai mult, in scrieri se povesteste cum acesta s-a abatut si a intrat intr-o templu idoleasc, unde a reusit sa goneasca toti demonii din oameni, care nu au mai indraznit sa intre in acele locuri. Acesta afland cel ce purta grija templului se manie pe sfant. Grigorie scrise pe hartie: „Eu, Grigorie, poruncesc tie, satano, intra” si ducand-o in templu, vazu cum demonii intra iarasi in ea. Conducatorul acelui templu se ingrozi de minunea savarsita, devenind mai apoi ucenic al lui Hristos, fiind un apropiat al mai marelui Grigorie. De asemenea, a secat si un lac mare care obisnuia sa faca valuri mari ca marea, secand totodata si vrajba dintre doi frati, zicandu-le amandurora ca a fost lacul lui.

Alta data, infigand toiagul in udatura pamantului reuseste sa opreasca cursul unui rau la rugamintile locuitorilor. Pe langa toate aceastea, pe un evreu, care se prefacea ca este mort l-a facut sa fie mort cu adevarat, asa cum se prefacea.

Cu alta ocazie rugandu-se in munti, capata aratarea unui copac, pentru ca cei care il cautau sa ii faca rau sa nu il vada.

Venind momentul trecerii la Domnul, ii multumeste Creatorului ca multumita Lui multi oameni pagani sau necredinciosi au lasat calea preacurviei sau a risiparii si l-au primit pe Hristos si pe Dumnezeu in sufletul lor.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie