Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului si Sf. Cuv. Teodor Trihina

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfantul Ierarh Teotim, episcopul Tomisului si pe Sfantul Cuvios Teodor Trihina in fiecare an pe 20 aprilie.

Fericitul nostru Trihina, oferindu-se intru totul bunului nostru Dumnezeu, luand asupra sa toata reaua patimire a celorlalti, petracand inghetat de frig, degerat de ger, isi acoperea trupul cu niste haine de par aspre, motiv pentru care si primeste numele de Trihina.

De aceea a dat de gol si inselaciunea demonilor. Iar mormantul acestuia este izvorator de mir, tuturor celor care vin cu sufletul deschis la dansul si cu iubire pentru Dumnezeu. Iar cei care vin la mormantul sau isi iau tamaduirea trupeasca si sufleteasca.

Sfantul Teotim a trait la sfarsitul celui de-al patrulea secol si inceputul secolului al V-lea si a fost inzestrat de bunul Dumnezeu cu darul savarsirii de minuni.

Teotim a fost episcop al Tomisului, in jurul anilor 380-395, dupa ce precursorul sau, episcopul Gherontie se va muta catre Domnul. In anul 403 acesta a participat la un sinod local la Constantinopol, unde a condamnat erezia lui Anton din Efes. Potrivit lui Sozomen, acesta era de neam scit.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie