Sf. Ierarh si Intocmai cu Apostolii Averchie

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Averchie intocmai cu Apostolii este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 22 octombrie.

Averchie, Episcop si Facator de Minuni in cetatea Hieropolis a trait in cel de-al doilea secol in Frigia pe vremea imparatului Marcu Antonin.

Hieropolis era un oras impanzit de pagani si fara prea multi crestini. Acest sfant se ruga neincetat la bunul Dumnezeu pentru mantuirea sufletelor celor crestini, cerandu-i bunului Dumnezeu puterea de a reusi sa le arate celor pagani calea cea ingusta.

Odata, pe cand visa, un inger i se arata in vis, poruncindu-i sfantului sa distruga idolii care se gaseau in templul pagan din oras. Cand se trezi, fara a sta pe ganduri, a si facut acest lucru cu multa ravna.

Mai apoi, afland faptul ca paganii il urmareau pentru a il omori, sfantul merge in locul unde oamenii s-au adunat si a inceput sa vocifereze despre calea pierzaniei si a ratacirii pe care se afla paganii. Acestia incearca sa il prinda insa in momentul acela, trei tineri incepura sa strige din multime.

Adunatura de oameni a ramas inmarmurita, cand vazura cum sfantul a reusit sa izgoneasca duhurile necurate din acei tineri, folosindu-se doar de puterea rugaciunii. Si vazand cum tinerii aceia au revenit la normal, locuitorii cetatii ii cer sfantului sa ii invete despre calea cea dreapta, imbratisand credinta crestina si sfantul botez.

Averchie a umblat prin toate satele si orasele invecinate, savarsind foarte multe minuni, vindecand oamenii suferinzi si propovaduind cuvantul bunului Dumnezeu. Acesta a predicat in Siria, Cilicia, Mesopotamia, vizitand Roma si reusind sa convinga multimi intregi de oameni sa paseasca pe calea cea ingusta a credintei drepte. Pentru toate faptele minunate pe care le-a savarsit de-a lungul vietii sale Sfantul Averchie a fost socotit „intocmai cu Apostolii”.

Pe cand simti ca viata sa pe pamant se apropie de sfarsit se intoarce acasa pentru a muri la Hieropolis. Dupa ce isi dadu sufletul in mainile Domnului multe alte minuni au avut loc la mormantul sfantului. De asemenea, el si-a scris propriul epitaf, care mai apoi a fost gravat in piatra de mormant. In zilele noastre piatra este pastrata in Muzeul Lateran.

Share.