Sf. Mare Mucenic Areta

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mare Mucenic Areta in fiecare an pe 24 octombrie.

Areta a trait pe vremea imparatului Iustin, in secolul V. Acest sfant a fost capetenie a cetatii Negran din Etiopia. In acea perioada in regiunea Etiopiei domnea imparatul Elezvoi, un credincios desavarsit.

Iar in tara omeritilor la conducere era paganul Dunaan, evreul. In Sfanta Scriptura, tara aceasta a omeritilor se numea Sava, in timp ce grecii o numeau Arabia fericita.

Datorita faptului ca Elezvoi credinciosul biruise pe paganul Dunaan si pusese soldati si credinciosi sa pazeasca si sa conduca cetatile, Dunaan declara razboi lui Elezvoi, omorand toti pazitorii imparatului credincios. Mergand acesta la cetatea Negran, inconjurand-o, dar fara a reusi totusi sa o cucereasca, jura ca nu va ataca crestinii din cetate.

Astfel, crestinii de acolo ii permit accesul in cetate. Odata intrat, isi calca juramantul si omori pe toti cei de credinta dreapta, fie ca erau barbati, fie ca erau femei pentru ca si-au marturisit credinta cea dreapta in Hristos.

In acele clipe Sfantul Areta da dovada de curaj si marime de suflet, marturisind credinta in Dumnezeu, stiind ca va fi omorat. Acesta era atat de batrat incat nici nu putea umbla.

Insa acest lucru nu il opri, iar pentru cuvintele de imbarbatare adresate tuturor credinciosilor inca in viata care se aflau in cetate isi primeste cununa muceniciei prin sabie.

Tot in aceasta zi ortodocsii din intreaga lume ii cinstesc si praznuiesc pe Sf. Mucenici Sevastiana si Valentin.

Share.