Sf. Mare Mucenic Procopie

0

Sfantul Mare Mucenic Procopie este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 8 iulie.

Procopie se trage din cetatea Elia, din Ierusalim, nascut din tata extrem de credincios care nu se ferea sa isi marturiseasca iubirea si credinta pentru Hristos si din mama necredincioasa, pe care o chema Teodosia. Acest mucenic a trait pe vremea imparatului Diocletian, perioada extrem de tulbure.

Dupa ce tatal sau a murit, Teodosia il aduce pe Procopie in Antiohia la Diocletian, care ii promite ca il va face duce al Alexandriei cu conditia de a chinui toti crestinii de acolo. In drumul sau spre Alexandria, vazu cum cerul se umplu de nori, se facura tunete si fulgere si auzi un glas din Ceruri care il chema pe numele sau cel dintai, Neania.

Sfantul se ruga ca persoana care ii graise sa i se arata. In schimb, in fata ochilor sai apare o cruce ca si cum ar fi fost de cristal iar un glas care s-a facut de la cruce ii zise: „Eu sunt Iisus cel rastignit, Fiul lui Dumnezeu”. Invatand acesta intreaga taina a oranduielii crestine, se intoarce la Schitopoli si ordona sa i se faca o cruce de aur si argint, care sa se semene cu cea pe care o vazuse. Iar de indata ce crucea a fost gata, pe ea se aratara trei icoane, unde era scris in evreiasca pentru a arata ale cui sunt icoanele. Deasupra scria „Emanuel” in timp ce pe de o parte scria „Mihail” iar de cealalta parte „Gavriil”. Procopie inchina si incepu sa sarute Crucea si icoanele dupa care se intoarce la Ierusalim.

Totusi, dupa aceea facu izbanda mare asupra saracinilor, fiind silit de mama sa sa aduca jerta idolilor. Ii spuse mamei sale faptul ca este crestin, motiv pentru care pagana il paraste la imparat. Iar Diocletian trimisese porunca mai apoi lui Ulchie, ighemon al Cezareii Palestinei sa cerceteze daca aceste lucruri ar fi adevarate.

Iar datorita faptului ca sfantul refuza sa aduca jertfa idolilor, acesta este supus la foarte multe chinuri, insa este eliberat prin aratarea Domnului, care il numeste Procopie in loc de Neania. A fost dus la capistea idolilor unde sfantul va surpa idolii prin rugaciunea sa. La vazul acestei minuni, toti oamenii prezenti si-au marturisit credinta in numele Domnului. Iar pentru acest lucru ostasii prezenti au fost decapitati in timp ce femeile au fost supuse la chinuri groaznice. Mai apoi Sfantul Procopie este si el supus la foarte multe chinuri, timp in care va savarsi multe minuni. Isi primeste cununa muceniciei dupa ce paganii il decapiteaza. Isi da mainile in mainile Domnului care il primeste alaturi de el in Ceruri. Praznicul Sfantului Mare Mucenic Procopie este savarsit in Biserica sa muceniceasca, din apropiere de Helona si poarta numele de Condilion.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie