Sf. Mc. Gheorghe Marturisitorul, Episcopul Mitilenei; Sf. Mucenic Caliopie

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfantul Mucenic Gheorghe Marturisitorul si pe Sfantul Mucenic Caliopie in fiecare an pe 7 aprilie.

Gheorghe s-a nascut intr-o familie de crediciosi cu frica de Dumnezeu. Pe parintii acestuia ii chema Constantin si Irina. Va intra in monahism si ca rasplata pentru viata curata si pe placul lui Dumnezeu, bunul Dumnezeul il va inzestra cu darul videcarii de boli si al izgonirii de duhuri necurate.

Va fi numit mitropolit al Mitilenei, zona din insula Lesbos, situata in Marea Egee. Pe vremea imparatului pagan Leon Armeanul, sfantul nostru va suferi foarte multe chinuri deoarece era un stalp al crestinismului si un aparator desavarsit. Tocmai de aceea va primi si apelativul de „Marturisitorul”.

In preajma anului 816, Sfantul Gheorghe este exilat in orasul Crimeea, in apropiere de Sevastopol, unde, de altfel, se va si stinge.

Sf. Mucenic Caliopie

Sfantul Mucenic Caliopie s-a nascut in orasul Perga din regiunea Pamfilia, din Asia Mica. Tatal sau era membru al adimistratiei imperiale, fiind unul dintre senatorii acelei regiuni.

La cateva zile dupa ce veni pe lume tatau sau se stinse, in timp ce mama sa, Teoclia, o femeie credincioasa si cu frica de Dumnezeu, ii va oferi copilului o educatie aleasa.

In timpul persecutiei pornite impotriva crestinilor de Maximian, Calopie fugi din Pemoropoli la Cilicia. Ajuns aici, acesta refuza sa se inchine zeilor si sa le aduca jertfa.

La ordinul guvernatorului Maxim, Caliopie este supus la o serie de torturi iar mai apoi intemnitat.

Mama sa, afland despre tot ceea ce se intampla cu fiul ei, renunta la toate averile sale si mersese la Pemeropoli pentru a-i aduce mangaiere singurului sau copil.

Adus inaintea judecatorului si indemant sa se jertfeasca la idoli, acesta refuza hotarat, motiv pentru care este condamnat la moarte prin rastignire.

Fiind alaturi de fiul sau, Teoclia le ofera ostasilor cinci bani de aur pentru a-l rastigni pe Caliopie cu, pentru a nu suferi aceiasi moarte ca Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Iar dupa ce soldatii au dat jos trupul Sfantului in Vinerea Mare, Teoclia si-a dat sufletul in mainile Domnului.

Distribuie