Sf. Mc. Iulian din Tars

0

In fiecare an pe data de 21 iunie Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Iulian din Tars.

Iulian al Tarsisului s-a nascut in Cilicia, provincie a Asiei Mici. Tatal sau era un senator pagan, in timp ce mama acestuia era crestina. Dupa moartea tatalui sau, Iulian impreuna cu mama sa s-au mutat la Tarsis. Acolo femeia isi boteaza fiul, crescandu-l cu evlavie. Odata ce Iulian implineste 18 ani, Diocletian a ordonat pornirea persecutiei impotriva crestinilor. Printre crestinii care au fost arestati s-a numarat si Iulian.

Ostasii lui Diocletian l-au adus in fata guvernatorului Marcian pentru a fi supus la judecata. Guvernatorul incerca sa il convinga sa renunte la credinta sa si sa se abata de la calea cea dreapta. In ciuda tuturor torturilor, amenintarilor, dar si a promisiunilor de onoruri si cadouri, convingerea lui Iulian a ramas de neclintit. Refuza sa se inchine la idoli si sa il lase pe Dumnezeu in urma. Totusi, iubirea fata de Creator si de Hristos il ajuta sa ramana ferm in credinta sa.

Un an de zile mucenicul a fost plimbat prin toate orasele Ciliciei, iar in fiecare oras acesta a fost supus la torturi inimaginabile si la interogari dupa care a fost aruncat in inchisoare. Mama acestuia l-a urmat, rugandu-se la Dumnezeu sa ii ofere puterea necesara pentru a indura toate chinurile si suferintele.

Mama lui Iulian a plecat in audienta la guvernatorul orasului Aegea pentru a cere permisiune de a-si vizita fiul in inchisoare, mintind ca doreste sa il convinga sa renunte la crestinism si sa jerfeasca idolii. A primit aprobarea si a petrecut trei zile in inchisoare alaturi de fiul sau, timp in care il sfatuieste si il imbarbateaza sa nu renunte la credinta cea dreapta si sa rabde si sa biruiasca toate torturile la care va fi supus si de acum inainte.

Iulian este adus din nou in fata guvernatorului, crezand ca mama acestuia a reusit sa il convinga sa renunte la Dumnezeu si la Hristos. Mama acestuia a fost laudata prin degret imperial pentru fapta sa pana in momentul in care femeia le-a marturisit iubirea fata de Dumnezeu, fiind un aprig contestatar al politeismului.

La auzul acestora, guvernatorul ordona soldatilor ca talpele femeii sa fie taiate. La randul sau, Iulian a fost legat intr-un sac plin de nisip si serpi veninosi si a fost aruncat in mare. Trupul neinsufletit al mucenicului a fost purtat de valuri pana cand a ajuns pe tarmurile Alexandriei, unde a fost gasit si ingropat cu cinste de un crestin. Sfantul Mucenic Iulian s-a savarsit in anul 305, dupa care moastele acestuia au fost duse in Antiohia, unde Sfantul Ioan Hrisostom a intocmit un elogiu menit sa il cinsteasca pe Sfantul Iulian.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie