Sf. Mc. Luchilian, Ipatie, Pavel si Paula fecioara

0

Sfantul Mucenic Luchilian, Ipatie, Pavel si Paula fecioara sunt praznuiti in fiecare an pe 3 iunie.

Sfantul Luchilian a vietuit in timpul imparatului Aurelian. Prima oara acesta a fost preot care aducea ofranda idolilor, era de o varsta inaintata si traia in cetatea Nicomidiei. Astfel, revenind pe calea cea dreapta si la credinta in Hristos, motiv pentru care este adus in fata comitelul Silvan, la judecata. Acesta din urma ii cere sfantului nostru sa se lepede de Mantuitor si sa aduca din nou ofranda zeilor. Din pricina refuzului ei, este torturat de pagani si spanzurat cu capul in jos.

Mai apoi este intemnitat, loc unde gasi trei tineri credinciosi. Mai apoi, alaturi de dansii, se prezinta inaintea comitelui, spunandu-i sa renunte la credinta cea dreapta. Luchilian, alaturi de cei tineri, refuza din nou sa aduca ofranda zeilor, motiv pentru care acestia sunt aruncati in cuptor pentru a fi arsi de vii. Totusi, Dumnezeu trimisese de sus ploaie care stinge focul iar acestia au iesit nevatamati.

Mai apoi, toti acestia sunt trimiti la Bizant la ordinul comitelui. Tinerii si-au primit cununa muceniciei dupa ce le-au fost taiate capetele in timp ce sfantul este spanzurat pe o cruce. Asa isi da sufletul in mainile Domnului. Printre cei prezenti era si Sfanta fecioara Paula, care avea grija de ranile sfantului.

Dupa ce acesti sfinti s-au savarsit, Sfanta Paula le ia moastele, pe care le poarta cu ea si de care avea grija. Fiind o credincioasa desavarsita, decide ca este menirea ei sa intre in temnita unde sa ii ingrijeasca pe toti cei care patimeau in numele Mantuitorului. Prinsa de pagani si adusa in fata comitului, Paula refuza sa aduca jertfa idolilor, motiv pentru care este torturata.

Mai apoi, prin aratarea ingerului toate ranile ii disparura iar ea se facu sanatoasa. Ajungand din nou in fata comitului, este supusa din nou la o sumedenie de chinuri. Precum Sfantul Luchilian si tinerii care erau cu el, este trimisa la Bizant unde primeste cununa muceniciei dupa ce i se taie capul.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie