Sf. Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei

0

Biserica Ortodoxa il pomeneste pe acest sfant mucenic in fiecare an pe 26 aprilie.

Acest mare mucenic Vasilevsc a fost episcop al Amasiei si a trait pe vremea imparatului Liciniu. Imparatul, fiind cumnatul imparatului mare Constantin cel Mare, este trimis de acesta impotriva lui Maximin, care cucerise unele parti din rasarit si pe care le detinea precum un tiran.

Ajungand astfel Liciniu la Nicomidia, conflictul se aplanase, iar tiranul Maximin sperand sa se impotriveasca prin lupta, scapa de pericolul care il pastea. Liciniu aduce jertfa idolilor la Nicomidia si porunceste ca sfantul Vasilevs din Amasia sa fie adus inaintea sa, alaturi de o fecioara pe nume Glafira, o fost slujnica a Constantinei, sotia lui Liciniu. Temandu-se de faptul ca imparatul incepu sa o indrageasca, Glafira indrazni sa ii spuna Constantei de acest lucru. Astfel, stapana ei o trimite in Anatolia, dandu-i avere.

Ajunsese Glafira in cetatea Amasiei, unde este primita cu bratele deschise si cu bucurie de Episcopul Vasile, alaturi de alti crestini. Aceasta ii dadu toata averea episcopului, rugandu-l sa zideasca biserica. La auzul acestui lucru, Liciniu ordona ca acestia sa fie prinsi si adusi inaintea lui.

Totusi, Glafira muri inainte de a fi dusa la judecata insa fericitul Vasile mersese la Nicomidia, la ordinul imparatului. Acesta ordona sa i se taie capul deoarece sfantul incepu sa condamne viata viata pe care paganii o duceau si pentru faptul ca se inchinau la idoli. Vasilevs primeste cunina muceniciei, dupa care trupul si capul sau sunt urcate pe o corabie pentru a fi aruncate in mare in locuri diferite.

Totusi, atat capul cat si trupul se alipira dupa care sfantul intreg fu gasit in golful de la Sinope. Fiind sfantul gasit de niste pescari il trag la uscat. Credinciosii iau trupul sfantului, cinstindu-l cu multe cantari si muriri dupa care este trimis la Amasia, unde va fi ingropat cu mare cinste in biserica pe care a construit-o.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie