Sf. Mucenic Isidor din Hios si Sf. Sfintit Mc. Terapont, Episcopul Ciprului

0

Biserica Ortodoxa ii cinsteste pe Sfantul Muncenic Isidor din Hios si pe Sfantul Sfintit Mucenic Terapont, Episcopul Ciprului in fiecare an pe 14 iulie 2015.

Sfantul Isidor a trait pe vremea imparatului Deciu, tragandu-se din cetatea Alexandriei. Mergand la oaste, acesta avea rangul de option. Ajungand in insula Hios impreuna cu oastea, unde capetenie era Numerie.

Isidor este parat de sutasul Ilie, dandu-l de gol pe sfantul nostru ca acesta era crestin, credea in Hristos si nu aduce ofranda zeilor. Marturisindu-si credinta in Mantuitor, vazand Numerie faptul ca nu reuseste nicicul sa il convinga, primeste cununa muceniciei dupa ce ii este taiat capul.

Despre Sfantul Mucenic Terapont nu se stie de unde se tragea, cine erau parintii lui sau perioada in care a trait. Mai mult, nici despre cum si-a luat cununa muceniciei si pomenirile acestuia nu se mai stie deoarece toate acestea s-au pierdut cu vremea. Cand acest sfant va decide sa urmeze viata monahiceasca, icoanele in care apare il infatiseaza ca episcop al Ciprului, fiind adus Mantuitorului prin sange si nevoind pentru acesta. Sfintele sale moaste au fost duse la Constantinopol deoarece agarenii planuiau sa intre in cetatea Ciprului. Insusi sfantul, prin descoperire, porunceste ca moastele sale sa fie mutate. Iar acum, acolo unde se afla, savarseste mereu minuni tuturor celor care vin la el cu credinta.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie