Sf. Mucenic Longhin Sutasul

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Longhin Sutasul in fiecare an pe 16 octombrie.

Longhin a trait pe vremea cezarului Tiberiu din Capadochia si a fost sutas al lui Pilat, care pe atunci era guvernatorul Iudeii, fiind randuit din porunca lui sa ia parte la binecunoscutele patimi ale Mantuitorului, la rastignire si la pazirea mormantului impreuna cu ceata de ostasi din subordinea sa.

Vazand cu ochii sai minunile care se savarseau, intunecarea soarelui si cutremului, mormintele care parca se deschideau iar mortii paseau afara, pietrele care se crapau, strica cu glas tare: „Cu adevarat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu”.

Longhin impreuna cu alti doi soldati isi marturisira credinta in mantuitor iar astfel nu primesc argintii care au fost dati iudeilor pentru a tagadui invierea. Lasand in urma slujba pe care o avea si mergand inapoi in tara sa, incepu sa propovaduiasca cuvantul Domnului nostru Iisus Hristos. Pilat, auzind de cele facute de Longhin, il paraste pe acesta din urma printr-o scrisoare trimisa lui Tiberiu, spunandu-i ca a renuntat la slujba sa pentru a merge inapoi pe meleagurile natale pentru a propovadui cuvantul Domnului. La auzul acestei vesti Tiberiu trimisese ordin ca ostasii sa il prinda si sa il omoare. Astfel, Sfantul nostru Mucenic primeste cununa muceniciei dupa ce ii este taiat capul. De asemenea, acelasi lucru il patesc si cei doi soldati care erau impreuna cu el. Capul acestuia este dus de la Capadochia la Ierusalim pentru a se convinge iudeii si Pilat de moartea acestuia.

Mai apoi, iudeii ascund sfantul cap in afara cetatii intr-un loc plin de gunoi. Dupa foarte multi ani, o femeie cu teama de Dumnezeu din Capadochia, care isi pierduse vederea mai demult, merge la Ierusalim impreuna cu fiul sau pentru a gasi un leac pentru a se vindeca de orbire la aceste Sfinte Locuri. Din pacate, fiul sau moare iar ea isi plangea necontenit fiul. Insa, pe cand visa, i se arata in fata ochilor fericitul Longhin si dupa ce ii spune cine este ii arata locul unde ii este capul ingropat. Ii cere femeii sa sape, sa il ia de acolo iar el in schimb ii va reda vederea si va putea sa il vada pe fiul sau.

Femeia facu exact cum Sfantul Longhin ii spusese iar de indata ce ii gasi capul, vederea ii fu redata iar credincioasa il vazu pe fiul sau in vis alaturi de sfantul nostru. Mai apoi, femeia ingropa moastele fiului sau alaturi de capul lui Longhin deoarece asa ii spuse sfantul in vis. Mai apoi, dupa ce se intoarce in Capadochia, credincioasa ii zideste sfantului o biserica extrem de frumoasa, unde va pune, de asemenea, moastele sfantului pentru ca toti credinciosii sa se poata bucura de puterile sfantului, intru marirea Domnului nostru Iisus Hristos.

Share.