Sf. Mucenic Vavila, Episcopul Antiohiei

0

Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Mucenic Vavila in fiecare an pe 4 septembrie.

Vavila, Episcopul Antiohiei, impreuna cu Cei trei Tineri Urban, Prilidjan, Epoloniu si mama lor Cristodula au devenit martiri dupa ce au fost ucisi in timpul domniei imparatului Decius (249-251). In perioada in care a stat ceva timp in Antiohia, imparatul a organizat un festival in cinstea zeilor pagani.

In timpul festivalului, cuviosul si tematorul de Dumnezeu Episcol al Antiohiei, Vavila, slujea Sfanta Liturghie in biserica, unde se ruga pentru toti credinciosii, invatandu-i cum sa depaseasca toate necazurile si suferintele suferite datorita credintei si iubirii pentru Mantuitor. Dupa gretoasa sa inchinare la idoli, Decius, dorind sa cunoasca Sfintele Taine horari sa intre in bserica pentru a vizita si profana locasul Domnului.

Vestea aceasta ajunsese la urechile episcopului, care iese inaintea sa, blocand intrarea in biserica deoarece nu dorea sa ingaduie paganului sa intre in casa lui Dumnezeu. Iar cand imparatul incerca sa se apropie de usile bisericii. Vavila il impinge fapt care il determina pe imparat sa renunte la intentie. Acesta voia sa se razbune pe episcop imediat insa, vazand multimea de crestini, ii fu teama de o rascoala.

Ziua urmatoare imparatul, furios, ordona sa se dea foc templului crestin iar Episcopul Vavila sa fie adus inaintea sa. Cand Vavila fu intrebat de ce l-a insultat pe imparat nedadandu-i voie sa intre in biserica, episcopul ii raspunse „Oricine s-ar ridica impotriva lui Dumnezeu si vrea sa ii pangareasca lacasul, nu e demn de respect si a devenit dusmanul lui Dumnezeu”.

Imparatul ii ceru episcopului sa se inchine idolilor drept pedeapsa pentru jignirea care i-a fost adusa. In caz contrar, acesta sa fie executat. Dupa ce s-a convins de faptul ca Vavila ramane neclintit in credinta sa, acesta ordona comandantului militar Victorinus sa il lege pe sfant in lanturi si sa il duca prin cetate cu rusine. Martirul ii raspunde imparatului: „Imparate, pentru mine aceste lanturi sunt atat de onorabile pe cat iti este tie coroana imperiana, si, suferind pentru Hristos, imi este la fel de usor de acceptat pe cat iti este tie puterea imperiala; moartea intru Regele Nemuritor imi e la fel de placuta pe cat iti este tie viata”.

In incercarea Episcopului Vavila erau si trei frati tineri care refuzasera categoric sa il abandoneze in clipele cele mai grele. Vazand acest lucru imparatul incerca sa ii ademeneasca pe acestia si pe mama lor Hristodula sa renunte la credinta cea dreapta, insa toate incercarile au fost in zadar. Cuprins de furie, ordona ca fiecare dintre ei sa fie biciuit cu atatea lovituri cati ani aveau.

Vazand ca acestia refuza cu indarjire sa se converteasca la idoli, imparatul ordona ca acestia sa fie legati de copac si arsi de vii. Neclintiti datorita curajului stoic, imparatul ordona totusi ca acestia sa fie omorati prin taierea capului cu sabia.

Distribuie