Sf. Mucenici Adrian si Natalia, sotia sa

0

Sfintii Mucenici Adrian si Natalia sunt pomeniti de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 26 august.

Adrian, alaturi de sotia sa Natalia au trait pe vremea imparatului Maximian in cetatea Nicomidia. In urma celei de-a doua inconjurari pe care Maximian a facut-o in imparatia sa, in vremea de prigonire a crestinilor, captureaza 23 de barbati crestini, care se ascundeau prin pesteri, pe care ii supune la chinuri inimaginabile.

Inainte de a marturisi, Adrian ii intreaba de ce sunt dispusi sa sufere toate chinurile la care urmeaza sa fie supusi. Acestia ii raspund ca sunt dispusi sa faca acest lucru pentru a se bucura de toate bunatatile pe care Dumnezeu le ofera celor care se savarsesc in numele Lui. Auzind aceste lucruri, Adrian le spune scriitorilor sa inscriptioneze si numele acestuia impreuna cu cel al crestinilor, asteptand o moarte frumoasa in numele Domnului alaturi de acestia. Astfel, Adrian este intemnitat si torturat.

Natalia, sotia acestuia, temandu-se ca Adrian fu prins de pagani, facandu-si griji suspina si plangea foarte mult. Insa fiindu-i adusa la cunostinta faptul ca Adrian a fost intemnitat pentru ca era crestin, se imbraca de indata si se indrepta spre temnita. Intrand inauntru incepu sa se roage cu toti cei care erau prezenti. Mai apoi, Adrian ii spuse Nataliei sa se intoarca la casa ei.

Adrian, fiind adus in fata imparatului, caruia ii marturisise credinta in Hristos, este intins pe jos si batut cu toiege pana cand incepura a i se vedea maruntaiele. Astfel isi da sufletul Adrian in mainile Domnului pe cand avea abia 28 de ani.

Mai apoi, restul crestinilor sunt supusi la torturi dupa care le sunt taiate mainile si picioarele, care ulterior isi vor da sfarsitul. Natalia, luand mana sotului ei Adrian si bagand-o in sanul sau, se apropie la moastele acestuia. Eusebie, un crestin desavarsit lua moastele tuturor sfintilor, le pune intr-un mic caic si le duce la Arghiropoli, in apropiere de Bizant. Mai apoi, mergand acolo Natalia la mormantul sotului ei, isi da sufletul la Dumnezeu si este ingropata la loc de cinste alaturi de moastele celorlalti sfinti.

Share.