Sf. Mucenici: Agapie, Plisie, Timolau si cei impreuna cu dansii

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Mucenici Agapie, PLisie, Timolau si cei impreuna cu dansii in fiecare an pe 15 martie.

Sfintii mucenici Agapie, Plisie si Timolau au trait pe vremea imparatului Diocletian, o perioada extrem de tulbure din pricina persecutiilor intreprinse impotriva crestinilor.

Agapie se tragea din cetatea Gaza, Timolau din Pontus Euxin, cei doi Dionisie din Tripoli, Fenicia, Romil din Diospole iar Plisie impreuna cu cei doi Alexandri din Egipt. Acestia au patimit in Cezareea Palestinei, unde ighemon era Urban, in cel de-al doilea an al prigonirii.

Intrucat a fost dat ordin imparatesc ca in toate cetatile si tarile crestinii sa fie obligati sa se inchine la idoli si sa se jertfeasca intru acestia, renuntand la credinta cea dreapta, foarte multi credinciosi au fost intemnitati si torturati. Poporul elin se aduna sa vada crestinii tinuti in legaturi, unde Sfantul Timotei a fost ars.

Mai apoi, Agapie si Tecla au fost aruncati la fiarele salbatice. Totusi, este vorba despre un alt mucenic agapie care a patimit inaintea acestuia, alaturi de Sfanta Tecla si de Mucenicul Timotei.

Sf. Mucenici: Agapie, Plisie, Timolau si cei impreuna cu dansii

Sfintii Muncenici Agapie, PLisie, Timolau si cei impreuna cu dansii, vazand toate cele ce se petreceau aici, se aprinsesera cu ravna dupa Domnul si si-au legat singuri si de buna voie mainile inapoi cu legaturi, lasand astfel sa se inteleaga ca sunt dispusi sa patimeasca pentru Mantuitor, strigand inaintea ighemonului ca sunt crestini.

Urban, vazand acesti tineri atat de inversunati, nu voia sa ii omoare indata. La inceput ighemonul le promite fel-de-fel de rasplati doar sa se inchine idolilor, incercand sa ii convinga sa nu renunte la frumusetea lor a tineretii.

Tinerii refuzand, sunt aruncati in inchisoare. La cateva zile ighemonul ordona ca acesti sfinti sa fie adusi inaintea lui incercand inca o data a ii convinge. Ii va supune la o serie de torturi in speranta ca acestia isi vor lepada credinta in Hristos. Totusi, acestia au rabdat cu vitejie si refuza crunt sa se inchine idolilor. Tocmai de aceea acestia au fost osanditi la teiere.

Astfel primesc acesti sfinti mucenici cununa muceniciei si isi dau sufletele in mainile Domnului.

Distribuie