Sf. Mucenici: Agatonic, Zinon, Zotic, Teoprepie, Achindin si Severian

0

Sfintii Mucenici Agatonic, Zinon, Zotic, Teoprepie, Achindin si Severian sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 22 august. Mucenicii au trait si patimit in timpul domniei imparatului Maximian si a dregatorului imparatesc Evtolmie, trimis la Nicomia sa ii prinda si ucida pe toti cei care se inchina lui Hristos.

Mergand cu o corabie, poposeste pe malul Carpin, in cetatea Nicomidia, unde cand a vazut cat de multi credinciosi ai Mantuitorului nostru Iisus Hristos erau, s-a inspaimantat. In acele vremuri, in cetate era un ucenic al Mantuitorului, care purta numele de Agatonic.

Mucenicul Agatonic provenea dintr-o familie instarita si cunoscuta, cea a Hypasienilor. Evtolmie afla ca Agatonic era cel care reusea sa ii converteasca pe cei de credinta pagana si sa urmeze calea cea dreapta, aducandu-i la Hristos. Mai mult, chiar si carmuitorul imparatesc al acestor tinuturi il avea pe Agatonic ca duvohnic.

Un timp indelungat Evtolmie se framanta, vazand cum insusi carmuitorul era printre crestini, insa in cele din urma se hotaraste sa il prinda nu doar pe carmuitor, ci si pe duhovnicul Agatonic si pe ceilalti crestini printre care se aflau si Sfantul Zotic, Teopreprie, Achindin si Severian. Toti acestia au fost aruncati in temnita.

Sfantul Agatonic este batut rau, in timp ce principele este dus in Tracia, pentru a da seama la imparat. Ajuns in satul Patamo, il omoara pe Sfantul Zinon, pe Teoprepie si pe Achindin in urma unor chinuri inimaginabile, deoarece acestia nu mai puteau sa se deplaseze din cauza ranilor.

Mai apoi, in apropierea de Calcedon, il omoara cu sabia pe Sfantul Severian, care propovaduia cu indrazneala pe Hristos.

La Bizant, stand inaintea lui, Agatonic si ceilalti credinciosi alaturi de care era legat si printul, ii scoate din cetate si ii chinuie iarasi. Ajuns la Silivria, locul unde era Maximian, capetele lui credinciosilor, a printului si a lui Agatonic sunt taiate din pricina refuzului acestora de a se inchina la idoli si sa renunte la calea cea dreapta. Astfel acesti sfinti iau cununa muceniciei.

Share.