Sf. Mucenici: Codrat, Ciprian, Dionisie si cei impreuna cu dansii

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Crescent si Anecton fiecare an pe 10 martie.

Acesti sfinti mucenici au trait in vremuri negre, pe vremea persecutiilor crestine din secolul al III-lea. Atunci, o crestina plina de evlavie pe nume Rufina fuge din cetatea Corintului sa se ascunda in munti pentru a scapa de cei care o urmareau. Acolo il naste pe mucenicul Codrat, insa la scurt timp isi da sufletul in mainile Domnului. Bunul si marele Dumnezeu are grija de copil, tinandu-l in viata si hranindu-l ca prin miracol. Cand pruncului ii era foame deasupra sa aparea un nor care ii picura in gura roua dulce.

Codrat isi traieste primii ani ai vietii, dar si restul copilariei si al tineretii in salbaticie. Pe cand a devenit adolescent, sfantul cunoaste niste crestini care il invata despre calea cea dreapta si credinta si iubirea in Dumnezeu. Mai apoi, viitorul mucenic va studia gramatica dar si arta medicinii, domenii in care se va bucura de un success remarcabil. Totusi, majoritatea timpului sau prefera sa si-l petreaca singur, izolat in munti, rugandu-se neincetat si meditand la Dumnezeu. Foarte multi ani au trecut iar multi ucenici si prieteni il cautau constant pentru a le oferi un cuvant de invatatura. Printre toti acestia se numarau si Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel, Crescent si multi altii.

La porunca imparatului pagan Decius, prefectul militar Iason ajunge la Corint pentru a tortura si ucide crestinii de acolo. Codrat, cel mai in varsta dintre credinciosi, vorbeste in numele lor, aparand cu ardoare credinta cea dreapta in Mantuitorul nostru Iisus Hristos, chiar daca este supus torturilor. In pofida torturilor si suferintelor la care a fost supus, acesta isi incuraja fratii crestini, indemandu-i sa nu le fie frica si sa continue sa apere cu tarie si ardoare credinta cea dreapta.

Prefectul, vazand ca nu reuseste in niciun fel sa il convinga pe Codrat sa se inchine la idoli si sa le aduca ofranda, ii arunca pe toti credinciosii la fiarele salbatice pentru a fi sfasiati de vii. Totusi, minunea se intampla deoarece fiarele nu se atinsera de ei. Infuriindu-se, Iason dadu ordin ca toti acestia sa fie legati de picioare si trasi cu trasura pe strazile orasului, unde paganii aruncau in mucenici cu pietre. Intr-un final, totia acestia sunt condamnati la decapitare cu sabia. La locul unde urmau sa fie executati, Codrat impreuna cu ceilalti crestini cer ragaz pentru rugaciune, dupa care fiecare pe rand isi va pleca capul sub sabie.

Discipolii mucenicului Codrat care nu au fost omorati au suferit enorm atat pentru ei cat si pentru Mantuitor: Dionisie este injunghiat pe timpul noptii, Victorin, Nichifor si Victor sunt zdrobiti intr-o presa imensa de piatra; lui Claudiu ii sunt taiate mainile si picioarele; Diodor este aruncat in foc; Serapion este decapitat in timp ce Papiu si Leonid sunt inecati in mare. Luandu-i drept exemplu, foarte multe femei crestine sufera de buna voie pentru Mantuitor.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie