Sf. Mucenici Pamfil si Valent; Sf. Ier. Flavian, Arhiep. Constantinopolului

0

Sfintii Mucenici Pamfil si Valent si Sfantul Ierarh Flavian, Arhiepiscopul Constantinopolului sunt pomeniti de Biserica Ortodoxa in feicare an pe 16 februarie.

Sfintii Mucenici Pamfil si Valent au primit cununa muceniciei in cel de-al saselea an al persecutiei ordonate de Diocletian impotriva crestinilor. Astfel Pamfil si Valent dar si multi altii din foarte multe cetati au fost adus la judecata pentru credinta acestora in Hristos.

Fiind prinsi de crestini in timp ce au vrut sa treaca prin portile Cezareei si fiind intrebati de soldatii de la porti cine sunt si de unde vin, acestia au raspuns ca sunt de credinta crestina si ca tara lor este Ierusalimul cel de sus. Pentru acest motiv sunt prinsi si adusi in fata ighemonului urmatorii: Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil si Daniil, care dupa ce au fost supusi la foarte multe chinuri au fost ucisi prin sabie. Alaturi de acestia au fost ucisi si Pamfil, Seleuc, Valent si Pavel; Porfiriu, cerand trupul lui Pamfil, stapanul sau, este prins si acesta si aruncat in foc. Iulian, care imbratisa trupurile sfintilor si le saruta, este aruncat si el in foc. Toedul primeste cununa muceniciei dupa ce este rastignit pe un lemn.

Sfantul Ierarh Flavian a fost preot al sfintei Biserici din COnstantinopol. Datorita infranarii si vietii curate de care da dovada, prin vointa Domnului si la alegerea imparatului a Senatului dar si a Sfantului Sinod, Flavian este hironit ca patriarh al Bisericii. Prin ingaduinta bunului nostru Dumnezeu este inlaturat de ereticul Dioscor si de cei necurati, la doar un an si sece luni dupa ce tinuse patriarhia. Astfel, este trimis in exil unde a suferit enorm de multe chinuri din pricina credintei ortodoxe. Cade la pat din cauza bolii si se muta la Domnul.

Share.