Sf. Mucenici: Terentie, sotia sa Neonila si cei 7 fii

0

Terentie, un crestin extrem de credincios, se casatoreste cu Neonila, cu care vor avea sapte fii: Sarvil, Fota, Teodul, Vila, Ierax, Nitul si Eunichie. Toti cei sapte au fost crescuti de in dreapta credinta, purtand in inimile lor iubire nestavilita pentru bunul Dumnezeu. Toti acestia au fost prinsi de pagani si au fost dusi la judecata.

Acolo, atat parintii, cat si copiii isi marturisesc credinta in Hristos, hulind idolii. Pentru acest lucru credinciosii au fost supusi la chinuri inimaginabile iar mai apoi spanzurati. Pe cand erau chinuiti, ranile le erau stropite cu otet iar mai apoi arse cu somn. Totusi, sfintii ramaneau neclinititi in credinta lor, rugandu-se in liniste unul pentru celalalt, incurajandu-se.

Bunul Dumnezeu nu trecu cu vederea rugaciunilor lor, ci a trimis ingerii sai sfinti, care au dezlegat legaturile cu care credinciosii erau legati si au tamaduit ranile acestora.

Mai apoi, paganii, vazand faptul ca sfintii sunt dezlegati si tamaduiti de rani, s-au speriat si i-au dat fiarelor salbatice spre mancare. Totusi, acestia scapa nevatamati, fiarele imblanzindu-se din porunca lui Dumnezeu.

Vazand ca nicicum nu reusesc sa ii ucida, paganii ii arunca pe sfinti intr-o caldare plina cu smoala fierbinte. Insa focul se stinge instant iar smoala se raceste. Paganii, nedumeriti si vazand ca nu reusesc nicicum sa se atinga de dansii chinurile, capetele le sunt taiate cu sabia, primind astfel cununa muceniciei.

Distribuie