Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sf. Partenie, Episcopul Lampsacului si pe Sf. Cuv. Luca din Elada in fiecare an pe 7 februarie.
Sfantul Partenie a trait in timpul imparatului Constantin cel Mare si era fiul diaconolui bisericii din Militopole, pe care il chema Hristofor. Desi la inceput acesta nu stia carte, Partenie simtea nevoia de a se indeletnici cu lucrari de fapte bune.
Asadar, pe cand mergea la pescuit si reusea sa prinda peste, acesta impartea tuturor celor nevoiasi si care ii cereau. Fiind un suflet de o evlavie aparte si o virtute ascunsa imensa, Dumnezeu ii daduse in dar darul de a lunga demonii. Astfel, preacuviosul va tamadui o sumedenie de boli. Mai apoi, punand staruinta la invatatura de carte, este hironit preot de episcopul Melitopolei, Filip. Mai apoi, va fi hironit episcop al Lapsacului de Ahile, mitropolit al Cizicului. Pana cand Dumnezeu il va chema la el acesta va savarsi o sumedenie de minuni si va prooroci multe lucruri care se vor intampla. Vietuind asa, o viata dupa bunul plac al lui Dumnezeu, isi da sufletul in pace in mainile Domnului.
Cuviosul Luca se tragea din parinti care locuiau pe insula Eginei. Totusi, acestia neputand sa indure toate cotropirile agarenilor, parasesc aceasta insula si vor merge in Elada, loc unde se va naste si fericitul Luca.
Inca de la o varsta frageda, acest cuvios se va nevoi de carne, oua si branza. Acesta supravietuia doar prin consumul de legume, paine de orz si apa. Supunandu-si corpul la o serie de suferinte si rezistand tentatiei, infranandu-si corbul, Luca se bucura sa ii hraneasca pe cei flamanzi, sa le ofere haine celor nevoiasi.
Va imbratisa viata calugareasca si va umbla prin toate locurile de pe langa mare. Mai apoi, va merge la muntele Stir, unde va ramane timp de sapte ani si ii va instiinta pe toti despre moartea lui. Isi va da in pace sufletul in mainile bunului Dumnezeu.