Sf. Prooroc Avdie si Sf. Sfintit Mucenic Varlaam

0

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfantul Prooroc Avdie si pe Sfantul Sfintit Mucenic Varlaam in fiecare an pe 19 noiembrie.

Avdie era un om cu frica de Dumnezeu si se tragea din Sihem si era mostenitor de-al lui Vitaharam. Acesta a trait cu circa 8 secole inainte de nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

La inceput Avdie a slujit regelui Ahav al Samariei iar mai apoi lui Ohozia. Iar dupa ce Ohozia a trimis pe sfantul Avdie dupa marele Prooroc Ilie, doi capitani si alti cincizeci de oameni pentru a ii cere sa se pogoare de pe munte si sa mearga la imparat, acesta prin rugaciunea sa, facu cu ajutorul focului venit din ceruri sa arda toti soldatii. Mai apoi imparatul trimite la Avdie de veste sa vina in fata lui si sa il aduca inainte pe cel de-al treilea capitan peste cincizeci de oameni pe care Proorocul Ilie nu il omorase.

Avdie, mergand la prooroc, cazu in genunchi la picioarele Sfantului Ilie si il ruga sa nu il arda ci sa se pogoare si sa mearga la Ohozia. Iar proorocul Domnului facu acest lucu, asa cum este pomenit in si in cea de-a patra carte a regilor. Iar de atunci Avdie il parasi pe rege si il urma pe proorocul Ilie, devenind ucenic al acestuia. Proorocind foarte multe Avdie a fost ingropat cu cinste in mormantul parintilor sai.

Sfantul Sfintit Mucenic Varlaam se tragea din Antiohia Siriei, un credincios cu frica de dumnezeu in varsta, care deoarece isi marturisea credinta in Mantuitor, statu inaintea conducatorului Antiohiei si refuzand sa se inchine la idoli, este torturat si chinuit de pagani. Mai apoi Sfantul nostru mucenic este trimis la un jertfelnic idolesc, care il va tortura pentru a-l convinge sa se jertfeasca idolilor.

Totusi, Varlaam ramasese neschimbat si netulburat, marturisindu-si credinta si iubirea nestavilita pentru Dumnezeu. Desi paganii incearca in continuare sa il tortureze pentru a se inchina idolilor, sfantul va rabda si va razbi totul prin puterea mantuluitorului. Intr-un final, acesta isi da sufletul in mainile Dumnului, primind cununa muceniciei. Toate actele de vitejie ale acestuia au fost prezentate de Marele Vasile si de dumnezeiescul Hrisostom.

Distribuie