Sf. Sfintit Mc. Antipa, Episcopul Pergamului

0

Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Sfintit Mucenic Antipa in fiecare an pe 11 aprilie.

Antipa a trait pe vremea imparatului Domitian, in aceeasi perioada in care pe pe pamant Sfintii Apostoli propovaduiau cuvantul, miracolele, iubirea si Invierea Domnului.

Acestia il hironesc pe Antipa ca episcop al Pergamului Asiei, pe cand Evanghelistul Ioan este izgonit din Patmos, asa cum este descris si in epistola sa. Aici il intalnim pe Antipa ca fiind un preot credincios si mucenic.

Totusi, sfantul Antipa desi era foarte batran se ocupa de pastorirea si ocarmuirea credinciosilor cu o iubire nestavilita fata de Dumnezeu. Tocmai acest lucru i-a facut pe cei care se inchinau la idoli sa il captureze si sa il aduca inaintea guvernatorului provinciei.

Ajungand in fata guvernatorului, acesta din urma incerca sa ii explice lui Antipa faptul ca inchinatul la idoli era un lucru mult mai vechi decat credinta crestinilor. Ii ceru lui Antipa sa se lepede de crestinism si de Hristos si sa imbratiseze credinta pagana. Antipa il asculta pana cand guvernatorul termina tot ce avu de zis insa acesta refuza ferm, aducand-ui aminte istoria lui Cain.

Guvernatorul se manie si ordona ca mucenicul sa fie bagat in masiestria de arama facuta in chip de bou in care sfantul se ruga la bunul Dumnezeu, laudand puterea nemarginita a Creatorului si multumindu-i pentru ca i-a aratat calea cea dreapta. De asemenea, se ruga pentru cei care urmau sa ii faca pomenirea iar bunul si dreptul Dumnezeu nu il mai lasa pe Antipa sa sufere si il lua la El. Antipa a fost mai apoi ingropat la biserica din Pergam, iar in fiecare an se face amintirea acestuia in cinstita biserica.

Distribuie