Sf. Sfintit Mucenic Dionisie Areopagitul

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Sfintit Mucenic Dionisie Areopagitul in fiecare an pe 3 octombrie.

Dionisie, reusind sa ii intreaca pe toti cu slava, istetimea si bogatia sa, era unul dintre sfetnicii Areopagului. Totusi, acesta primeste sfantul Botez dupa ce Marele Pavel il convinge sa renunte la credinta cea desarta si sa se converteasca la crestinism. Mai apoi, Dionisie este hironit episcop.

Mai apoi, inteleptul Ierotei il invata pe Dionisie despre tainele dumnezeiesti si despre iubirea nestavilita pentru Dumnezeu. De-a lungul vietii sale Ierotei va scrie multe carti minunate si inalte. De-a lungul vietii sale va propovadui Cuvantul Domnului si prin regiunea Apusului, pe vremea imparatului Domitian.

In aceste locuri Dionisie va savarsi foarte multe minuni, pentru care i se va taia capul in cetatea Parisului. Gasind astfel Dionisie capul sau in mainile sale, se spune ca acesta a umblat vreo doua mile pe picioarele sale. Toti cei prezenti s-au minunat si vazura miracolul acesta. Acesta nu s-a oprit pana nu s-a intalnit cu o femeie pe nume Catula. Oprindu-se in dreptul acesteia, pune capul sau in mainile ei.

Rustic si Elefterie, ucenicii lui Dionisie, au avut parte de acelasi sfarsit, taindu-li-se si lor capetele. Mai apoi, trupurile acestora au fost aruncate alaturi de sfantul trup al mucenicului la fiarele salbatice. Un grup de credinciosi le recupereaza si le ascund de furia fiarelor si a paganilor.

Dupa ce crestinii le ascund bine, Catula le aseaza la loc de cinste intr-o casa, in cea de-a treia zi a lunii octombrie. Potrivit scrierilor bisericesti, Dionisie era un barbat uscativ, albanet, putin cam galben si cu barba lunga.

Tot in aceasta zi este praznuit si Sfantul Mucenic Teoctist.

Distribuie