Sf. Sfintit Mucenic Teodot

0

Sfantul Mucenic Teodot este praznuit de Biserica Ortodoxa de doua ori pe an: prima oara pe 18 mai, zi in care au patimit sfintele sapte fecioare ale caror moaste sfinte acesta le-a ingropat si fapt pentru care a fost parat ighemonului.

A doua oara, acesta e praznuit pe 7 iunie, zi in care primeste cununa muceniciei dupa ce ii este taiat capul, suferind o sumedenie de chniuri pentru Hristos.

Sfantul Teodot era un credincios desavarsit, traind in Ancira Galatiei pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian, perioada extrem de neagra din cauza prigoniri crestinilor.

Acesta lua in taina trupurile mucenicilor ucisi in numele lui Hristos care erai aruncate spre mancarea cainilor si a fiarelor salbatice si le ingropa cu mare cinste. Iar cand a scos in miez de noapte trupurile celor sapte fecioare inecate in iezer, este prins de ighemonul Teotecn supus la foarte multe chinuri, primind cununa muceniciei prin sabie.

Inainte de a-si gasit sfarsitul, sfantul nostru savarsi foarte multe lucruri bune. Lupta cu indarjire impotriva poftelor trupesti desi acesta era casatorit dupa lege. Faptele sale bune se raspandira in acele zone si tot mai multe persoane ii urmau exemplul curateniei si al intelepciunii.

Sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie