Sfanta Mare Mucenita Marina

1

Sfanta Mare Mucenita Marina este praznuita de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 17 iulie.

Marina se tragea din Antiohia Pisidiei, fiind singura fiica a preotului pagan Edisie. La scurt timp dupa moartea mamei sale, Marina este incredintata unei femei de tatal sau. De la o varsta frageda, avand doar 12 ani, Marina invata credinta cea dreapta si iubirea pentru Dumnezeu de la crestinii din oras. Inima sa se umplu cu dragoste pentru Mantuitor, fapt care o determina sa ia hotararea de a ramane fecioara pentru restul vietii si de a-si inchina toata viata Domnului nostru Iisus Hristos, dorind a muri ca mucenita a sa, prin primirea botezului sangelui.

Astfel Marina isi petrecu timpul in rugaciune pana cand implini varsta de cincisprezece ani, cand este parata dregatorului cetatii. Acesta o aresta insa cand vazu cat este de frumoasa o ceru de sotie. Iar pentru refuzul sau Marina este supusa la foarte multe chinuri. Insa datorita credintei sale de neclintit trupul sau ramane nevatamat prin harul lui Dumnezeu. Sfanta ceru lui Hristos sa primeasca coroana muceniciei, la fel cum au primit toti mucenicii din acea perioada. Atunci dregatorul porunci garzilor sa ii taie capul sfintei.

Astfel Sfanta Mare Mucenita Marina primi cununa muceniciei in acele vremuri tulburi ale persecutiilor crestine initiate de imparatul Diocletian. Sfanta Marina este invocata in toate rugaciunile Bisericii crestine ca izbavitoare de duhuri necurate si tamaduitoare de boli atat sufletesti, cat si trupesti.

Moastele sfintei au fost pastrate in Manastirea Pantepontia pana in anul 1204, cand Constantinopolul este ocupat de cruciatii apuseni. Conform altor izvoare, moastele ar fi fost pastrate in Antiohia pana in anul 908 dupa care ar fi fost mutate in Italia.

In zilele noastre, moastele Sfintei Mucenite Marina se gasesc in Atena in biserica inchinata Sfintei. Mana dreapta a sfintei se afla in Muntele Athos la Manastirea Vatoped. Alte parti din moastele sfintei se mai gasesc si pe teritoriul Albaniei, la Manastirea Sfanta Marina de pe Muntele Langa.

Distribuie