Sfanta Mucenita Anisia si Cuvioasa Teodora din Cezareea

0

Sfanta Mucenita Anisia si Cuvioasa Teodora din Cezareea sunt praznuite de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 30 decembrie.

Anisia se trage din Tesalonic si a trait pe vremea imparatului Maximian. Parintii acesteia au fost niste persoane extrem de credincioase dar si cu o situatie materiala buna. Dupa moartea acestora, mucenita a dus o viata singuratica, fiind pe placul bunului Dumnezeu pentru viata si faptele pe care le-a facut de-a lungul vietii sale.

Odata, in drumul sau spre biserica, asa cum era obiceiul, intalneste un ostas care se inchina la idoli. Acesta o apuca de mana si intentioneaza sa o duca la altarele unde se aducea ofranda idolilor. Oricat incerca sfanta sa se impotriveasca, acest ostas o silea si mai mult sa aduca jertfa idolilor. Iar cand sfanta isi marturisi credinta in Hristos, ostasul fiind cuprins de manie si datorita faptului ca sfanta il scuipase pe obraz, scoate sabia si i-o infige sfintei in coasta. Astfel primi Sfanta Mucenita Anisia cununa muceniciei.

In aceasta zi Biserica Ortodoxa o pomeneste pe Cuvioasa Teodora din Cezareea.

Aceasta sfanta a dus o viata de pustnic in Manastirea Sfintei Ana, care purta numele de Reghidion. Aceasta trai pe vremea imparatului Leon, tatal lui Constantin Copronim. Aceasta era de neam cinstit si stralucit. Pe parintii acesteia ii chema Teofil, un patrician care se ocupa cu dregatoria, iar pe mama ei Teodora.

O foarte lunga perioada mama acesteia isi plange sterpaciunea, rugandu-se neincetat la bunul Dumnezeu si la Nascatoarea de Dumnezeu Fecioara pentru a-i darui un copil. Primi har dumnezeiesc din cer prin mijlocirea Sfintei si dreptei Ana, mama Fecioarei Maria. Dupa ce copila se nascu si se facu mare, a fost dusa la biserica Sfintei Ana unde a fost primita ca dar dumnezeiesc.

Stareta manastirii Sfanta Ana a crescut-o in frica de Dumnezeu, invatand-o Sfintele Scripturi. Vietui bine copila insa vicleanul diavol uri faptul ca a fost calcat in picioare de o simpla copila. Astfel, indemna pe Leon imparatul, cel care a persecutat foarte multi crestini, sa i-o ofere de sotie fiului sua, Hristofor, care devenise cezar.

Astfel, o lua cu sila din manastire si o obliga sa mearga la Constantinopol, unde se facu nunta si i se pregati camera de nunta. Aceste lucruri le planui Leon insa Dumnezeu a pazit-o si a pastrat-o nepangarita. De nicaieri, scitii pornesc razboi impotriva Imperiului Apusean, motiv pentru care mirele este trimis sa lupte impotriva barbarilor. Insa acesta cazu primul in Batalie. Cand pura si curata Teodora afla, lua din palat aur, argint, margaritare si se urca in corabie si se intorsese la manastire, multumind bunului Dumnezeu ca a eliberat-o. Cand regele afla de fuga Teodorei, cel de-al doilea fiu al regelui merge la manastire unde o gaseste tunsa pe calugarita si imbracate in straie zdrentuite. Dumnezeu, purtaindu-i de grija, o ajuta ca fiul regelui sa o lase in pace. Asasar, Cuvioasa Teodora putu trai in yihna si slobozenie deplina.

Continua sa duca o viata modesta, mancand doar o bucata de paine o data la doua trei zile. Purta o singura haina, facuta din par. Dupa multi ani in care straluci cu o sumedenie de virtuti, se muta la Domnul.

Distribuie