Sfanta Mucenita Hristina

0

Biserica Ortodoxa o praznuieste pe Sfanta Mucenita Cristina in fiecare an pe 24 iulie.

Hristina se tragea din cetatea Tirului. Aceasta era fiica unui comandant de osti pe care il chema Urban. Iar acesta, ducand-o intr-un turn inalt unde o lasa alaturi de zeii sai poleiti cu aur si argint si impodobiti cu foarte multe podoabe, ii ordona sa isi petreaca acolo restul timpului si sa aduca jertfa idolilor.

Insa sfanta, considerand pe buna dreptate faptul ca acei idoli nu sunt adevaratul Dumnezeu ci facuti de oameni, cazu in genunchi si incepu sa se roage la Dumnezeu. Uitandu-se pe geam vazu cerul iar din fapturi intesesese mesajul Creatorului. Astfel, Hristina distrusese toti idolii pe care tatal sau ii avea, iar bunurile le-a impartit celor nevoiasi si batuti de soarta.

Pentru indrazneala de care a dat dovada, tatal sau ordona ca fiica lui sa fie supusa la o multime de chinuri. Prima oara ordona ca Hristina sa fie intemnitata si sa nu primeasca mancare. Si asa va ramane sfanta fara a manca multa vreme, bucurandu-se doar de hrana ingereasca, tamaduindu-se de durerile ranilor provocate de pagani. Apoi este aruncata in mare, insa bunul Dumnezeu ii ofera dumnezeiescul Botez, ajugand pe uscat cu ajutorul unui inger pe care Creatorul il trimisese in ajutorul acesteia.

La auzul vestii ca fiica sa este vie, Urban ordona ca aceasta sa fie inchisa in temnita. Iar in noaptea in care tatal sau o aruncase in inchisoare, acesta muri. In locul lui Urban veni un barbat pe nume Dion, care o chema pe Hristina la judecata. Iar datorita faptului ca ea si-a marturisit credinta intru Hristos si dragostea nemarginita pentru Mielul lui Dumnezeu, Hristina a fost chinuita teribil. La ceva timp, Iulian ii lua locul lui Dion, care, de asemenea, o supune pe mucenita la foarte multe chinuri. Si fiind lovita Sfanta Mucenita Hristina de slujitorii acestuia cu sulite, isi da sufletul in mainile Domnului, primind astfel cununa muceniciei.

Distribuie