Sfanta Mucenita Tatiana

0

Biserica Ortodoxa o pomeneste pe Sfanta Mucenita Tatiana in fiecare an pe 12 ianuarie.

Aceasta sfanta mucenita a trait pe vremea imparatului Alexandru Sever, in secolul al treilea. Refuza sa se casatoreasca, alegand sa ramana pura si sa traiasca in numele Domnului nostru Iisus Hristos. Datorita vietii sale exemplare, este inclusa in randul diaconitelor de la Biserica din Roma, in ciuda varstei sale fragede, 15 ani.

Este dusa in templul zeului Apolo pentru a aduce jertfa in numele acestuia. Totusi, Tatiana in loc de a-l cinsti pe acesta, se ruga la Mantuitor. Iar in urma rugaciunilor sale, pamantul se cutremura iar statuile zeului si o buna parte a templului au cazut ca secerate.

Intr-o alta zi sfanta este dusa la templul zeitei Artemis, pentru a ii aduce jertfa si acesteia. Conform traditiei, templul a fost cuprins de flacari cand mucenita se apropie de el deoarece, in urma rugaciunii pe care abia o terminase, fulgere au coborat din cer.

La foarte multe chinuri a fost supusa sfanta muncenita pentru simplul fapt ca isi marturisi credinta in Mantuitorul nostru, nefiindu-i frica sa spuna faptul ca este crestina. Este aruncata in foc, in ghearele fiarelor salbatice, este biciuita si ii sunt scosi ochii. Totusi, Tatiana ramane neclintita in credinta ei, refuzand sa se inchine la idoli. Astfel, judecatorul hotari sa fie taiat capul Sfintei Tatiana.

Capul Sfintei Tatiana poate fi vazut la Catedrala mitropolitana din Craiova, in in racla in care se gasesc si moastele Sfantului Ierarh Nifon, patriarh al Constantinopolului si ale Sfintilor Mucenici Serghie si Vah.

Odata ce Constantinopolul este cucerit de otomani in anul 1453, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab, Craiovenestii aduc capul Sfintei si moastele Sfantului Grigorie Decapolitul la Manastirea Bistrita din judetul Valcea. Mai mult, dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei, dintre anii 1950 si 1955, capul Sfintei Mucenite Tatiana va fi dus intr-o prima faza la Episcopia Ramnicului iar mai apoi la Catedrala mitropolitana Sfantul Dimitrie din Craiova.

Distribuie