Sfantul Apostol Filip

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe cinstitul si laudatul Apostol Filip in fiecare an pe 14 noiembrie.

Filip a fost unul din cea dintai ceata, a celor 12 apostoli. Sfantul se trage din Betsaida Galileii, la fel ca si apostoli Andrei si Petru. Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de catre Mantuitorul nostru, Domnul Iisus Hristos.

Credinciosii stiu despre Filip ca era o persoana cu foarte multa intelepciune, indeletnicindu-se cu toata cartile proorocilor. Filip l-a gasit pe Dumnezeu dupa botezul sau in Galileea. Mantuitorul il cheama pentru a-I urma. Iar Filip, intalnindu-l pe Natanael ii spune: „Am aflat pe Cel despre Care a scris Moise în Lege şi prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret”

In Sfanta Evanghelie se mai regasesc multe alte ziceri pentru acest apostol. Acesta incepu sa strabata tata Asia impreuna cu Apostolul Vartolomeu, urmatorul sau si ajutor la propovaduirea Cuvantului Dumnezeiesc si a Evangheliei.

De asemenea, o mai avea inca si pe sora sa, Mariamni, care ii slujea necontenit. Trecand prin cetatea Lidiei si a Misiei, locuri unde a propovaduit Evanghelia lui Hristos alaturi de restul apostolilor, au trebuit sa treaca prin o sumedenie de incercari si necazuri. Au suferit multe chinuri din pricina celor necredinciosi, care i-au batut cu toiege, i-au inchis prin inchisori si i-au lovit cu pietre.

Trecu peste toate incercarile acestea Filip iar mai apoi il gaseste si intalneste pe Ioan de Dumnezeu cuvantatorul, care, de asemenea, propovaduia Evanghelia Mantuitorului in Asia. In aceeasi perioada insasi femeia lui Nicanor proconsulul a trecut pe calea cea dreapta si a inceput sa creada in Hristos.

Mergand astfel Apostolul Filip la Ierapoli, acolo va fi tarat pe pamant de elini pe toate ulitele cetatii iar gleznele ii vor fi sfereduite. Apoi este pironit pe o cruce de lemn cu capul in jos, unde isi va face ultima rugaciunea si isi va da sufletul in mainile Creatorului. Astfel trecu Sfantul Apostol la Ceruri.

Iar de indata ce Filip isi dadu duhul, pamantul se infricosa precum ar fi fost insufletit, scotand un glas infricosator si despicandu-se in doua inghiti foarte multi pagani. Restul care au supravietuit, ingenunchiara de teama si se asezate-se in fata lui Vartolomeu si a Sfintei Mariamni, care erau spanzurati. Astfel, dezlegandu-i pe acestia de pe lemn, au calcat pe calea cea dreapta, venind la adevarata si dreapta credinta a lui Hristos. Mai apoi, acestia luara moastele sfantului apostol si le ingropasera cu cinste. Vartolomeu, hironindu-l episcop in Bizant pe Stahie a iesit si a mers impreuna cu Mariamni in Licaonia.

Nu foarte demult, mormantul Apostolului Filip a fost descoperit in orasul antic Hierapolis, cunoscut astazi sub numele de Pamukkale, localizat in provincia Denizli, din regiunea de sud-vest a Turciei. Mormantul sfantului este situat pe culmea unui deal din nord-estul orasului, in afara zidurilor cetatii.

sursa foto: Atelier Icoane

Share.