Sfantul Apostol Iacob, fratele Sfantului Apostol Ioan

0

Sfantul Apostol Iacob este praznuit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 30 aprilie.

Acest Sfant Apostol a fost fiul al lui Zevedeu si frate cu Sfantul Evanghelist Ioan, Cuvantatorul de Dumnezeu. Mai mult, Iacob a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai Mantuitorului, care, alaturi de fratele sau, pleaca de pe meleagurile natale, lasand in urma casa si pe tatal sau. Merge in cautarea Mantuitorului la chemarea dumnezeiasca a Acestuia.

Bunul Dumnezeu i-a iubit enorm pe acesti doi frati, astfel incat unuia i-a oferit pieptul Sau spre rezemare, iar celuilalt ii fagaduieste paharul Sau, pe care acesta l-a baut pe Cruce. Iubirea acestora pentru Dumnezeu a fost una enorma, voind sa pogoare foc din cer, asupra paganilor care nu credeau in Mantuitor, ca sa piara. Iar ei ar fi facut aceste lucruri daca bunul Hristos nu i-ar fi oprit.

Tocmai de aceea ii lua mereu cu Sine pe cei doi si pe Sfantul Apostol Petru la rugaciune si la alte oranduieli, invatandu-i pe acestia cele mai tainice si cele mai de pret dogme.

Pe acesti amandoi frati, Iacob si Ioan si pe Sfantul Apostol Petru nicidecum nu-i lasa Domnul fara sa le spuna ceva; si mai ales le descoperea lor mai mult decat celorlalti, dumnezeiestile Lui taine, precum pe Tabor, cand, vrand sa-Si arate slava dumnezeirii Sale, a luat pe Petru, pe Iacob si pe Ioan. Iar dupa patima cea de bunavoie si dupa Invierea si Inaltarea Domnului nostru si dupa primirea Sfantului Duh, Sfantul Apostol Iacob s-a dus in Spania si in alte parti, propovaduind Cuvantul lui Dumnezeu si s-a intors iarasi in Ierusalim. Si a fost iudeilor infricosator ca un tunet, pentru ca, neindoindu-se, invata cu toata indrazneala despre Iisus Hristos, cum ca El este adevaratul Mesia, Mantuitorul lumii. Si biruia pe farisei si pe invatatorii Legii din dumnezeiestile Scripturi, mustrand si ocarand impietrirea inimii si necredinta acelora. Iar ei, neputand sa stea impotriva cuvintelor lui cele nebiruite, a momit cu aur contra lui pe un oarecare filozof vrajitor, anume Ermoghen, ca sa aiba infruntare cu Iacob si sa-i rusineze invatatura lui.

Sfantul Iacob, dupa patimile si inaltarea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, fiind urat de Irod deoarece indraznea sa propovaduiasca invatatura Mantuitorului, este capturat si omorand, devenind astfel cel de-al doilea mucenic al Mantuitorului, dupa mucenicul Stefan.

Sursa foto: Atelier Icoane

Share.