Sfantul Apostol Matia

0

Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Matia in fiecare an pe 9 august.

Matia este ales in randul celor doisprezece Apostoli, ocupand locul lui Iuda, prin tragere la sorti. Acest episod il regasim si in Faptele Apostolilor, asa cum este relatat de Sfantul Evanghelist Luca: „si au pus inainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis si Iustus, si pe Matia.

Si, rugandu-se, au zis: „Tu, Doamne, Care cunosti inimile tuturor, arata pe care dintre acestia doi l-ai ales sa ia locul acestei slujiri si al apostoliei din care a cazut Iuda, ca sa mearga in locul lui. Si au tras la sorti; si sortul a cazut pe Matia; si el s-a randuit impreuna cu cei unsprezece apostoli“ (Fapte 1:23-26).

Matia s-a nascut la Betleem si se trage din tribul lui Iuda. Inca de tanar studiaza Cartile Legii, avandu-l pe Sfantul si Dreptul Simeon ca dascal. Inainte de a fi in randul celor doisprezece apostoli, Matia a facut parte din randul celor saptezeci de Apostoli. Acesta a vestit Evanghelia Mantuitorului in Macedonia, Iudeea dar si Etiopia.

Conform unor documente, Matia a primit cununa martiriului in Etiopia, pe cand in alte scrieri se spune faptul ca acesta a plecat din Etiopia si a revenit in Macedonia si Iudeea, unde sa propovaduiasca Cuvantul lui Hristos.

Aceste documente specifica faptul ca Matia este adus la templu la porunca arhiereului Anania, pentru a raspunde acuzatiilor aduse de iudei in numele acestuia, ca si cum el propovaduieste un proroc fals, pe Iisus Nazariteanul. Refuzul sau de a se lepada de Hristos si de credinta crestina inseamna moartea pentru Sfantul Apostol Matia, fiind batut cu pietre pana cand isi da sufletul.

Pentru a nu fi acuzati de romani ca l-ar fi ucis pe nedrept, iudeii taie capul sfantului cu o secure, practica intalnita la romani. Acestia apelau la acest obicei in momentul in care o persoana se ridica impotriva Cezarului.

Conform traditiei crestine, moastele sfantului au fost duse la Roma de imparateasa Elena in anul 324. O parte a moastelor au fost trimise la Trier, cel mai vechi oras nemtesc. Acestea au fost descoperite aici in urma unor lucrari de restaurare a unei biserici. Dupa aceasta descoperire, moastele sunt mutate in biserica abatiei benedictine, care va lua numele sfantului.

Luand in calcul faptul ca exista doua versiuni referitoare la locul mortii sale, exista unele documente care atesta faptul ca moastele sale se gasesc in Georgia de astazi.

Share.