Sfantul Apostol Onisim

0

Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Apostol Onisim in fiecare an pe data de 15 februarie.

Onisim a trait pe vremea imparatului Nero, fiind unul dintre cei 70 de Apostoli ai Mantuitorului. Pe cand era inca tanar acesta a fost rob al lui Filimon, un crestin care traia in orasul Colose.

Onisim ii gresi lui Filimon si de frica fuge la Roma unde va fi prins si intemnitat impreuna cu Sfantul Apostol Pavel. Acesta din urma ii povesteste lui Onisim despre Evanghelia mantuirii si ii ofera Sfantul Botez, jurand credinta vesnica bunului Dumnezeu.

Datorita faptului ca Apostolul Pavel a fost cel care l-a adus in trecut pe Filimon pe calea cea dreapta a crestinismului, Pavel reuseste sa il impace pe acesta cu Onisim. Epistola sa catre Filimon ne sta drept marturie, constituind de asemenea si cea mai scurta carte care face parte din Sfanta scriptura. Dupa toate acestea, Filimon il primeste inapoi pe Onisim ca pe un frate, eliberandu-l de lanturile robiei.

Ulterior, Onisim ajunge episcop al Efesului cu ajutorul Apostolilor. In perioada cand Traian era imparat se petreceau nenumarate persecutii asupra crestinilor.

Onisim este arestat si dus la Roma unde va deveni din nou intemnitat. In urma refuzului sau de a-si renega credinta crestina, Onisim este omorat prin decapitare. Conform traditiei, o femeie bogata ii luase trupul si il aseza intr-o racla de argint iar mai apoi inmormantandu-l cu cinste in preajma anului 90.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie