Sfantul Apostol Tadeu

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Tadeu in fiecare an pe 21 august.

Sfantul Apostul Tadeu, cunoscut si sub numele de Levi, se tragea din cetatea Edesa si era de neam evreu. Tadeu a fost a fost un crestin estrem de iscutit, invatat de tanar de Dumnezeiestile Scripturi.

Astfel, mergand la Ierusalim pentru a se inchina, pe timpul Sfantului Ioan Botezatorul Inaintemergatorul Domnului, si auzind propovaduirea acestuia se minuna de viata ingereasca a acestuia. Astfel, Tadeu decise ca este momentul prielnit pentru a se cai pentru pacatele sale si il ruga pe Ioan sa il boteze.

Dupa aceasta intamplare ii fu dadut sa il vada pe Hristos si minunile pe care Dansul le Savarsi. Auzind de invatatura Lui, a decis sa Il urmeze pana la mantuitoarea patima.

Iar odata cu Inaltarea Domnului nostru Iisus Hristos, se intoarce la Edesa, iar dufa fagaduinta Mantuitorului fata de regele Abgar il tamaduie pe acesta de boala si il boteaza.

Aici, Tadeu invata si lumina foarte multi oameni. A creat biserici si umbla in lung si in lat cercetand cetatile Siriei pentru a gasi credinciosi. Ajungand la Berit, cetate situata in Fenicia, invata foarte multi oameni despre Cuvantului Domnului, pe care mai apoi ii Boteza. La scurt timp se muta la Domnul in pace.

Moastele Sfantului Apostol Tadeu au fost duse la Constantinopol de catre Sfantul Mare Mucenic Artemie in anul 337 si vor fi puse la loc de cinste alaturi de cele ale Apostolului Andrei.

Distribuie