Sfântul care a învins balaurul – Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron

0

Sfântul Mare mucenic Teodor a trăit în secolul al III-lea, fiind un slujitor în oastea împăratului roman. Credința în Dumnezeu i-a călăuzit pașii mereu, mărturisind-o chiar și atunci când viața i-a depins de aceasta.

Credința lui a învins balaurul

Teodor

Se spune că aflându-se în răsărit, cu oastea, a trecut printr-o localitate în care un balaur înspăimânta pe toată lumea. Sfântul Teodor a vrut să arate tuturor puterea lui Dumnezeu. El a plecat singur în pădure ca să învingă balaurul, nădăjduind în ajutorul lui Dumnezeu. Se spune că în vis i-a apărut o femeie care i-a zis să fugă din acel loc. Dar sfântul a rămas credincios ideii sale și dimineață a pornit către balaur pe care l-a străpuns cu sulița.

Sfântul Teodor a înțeles atunci că voia lui Dumnezeu este ca el să facă tuturor cunoscut cuvântul Lui Dumnezeu . Din acel moment, credința în Dumnezeu a fost farul care i-a călăuzit întreaga viață .

Aflat în armată, și trăind în plină persecuție a creștinilor, sfântul Teodor a fost chemat de generali să se închine idolilor și să renunțe la credința lui. Sfântul a căutat să arate generalilor vremii că idolii sunt doar lucruri materiale, create de oameni și fără putere în ele.

Patimile Sfântului l-au adus și mai aproape de Dumnezeu

Pentru că nu a renunțat la credința lui, Sfântul Teodor a fost aruncat în temniță. S-a dat ordin să nu primească mâncare cat timp este întemnițat. Dar Dumnezeu i s-a arătat în temniță, spunându-i că de acum nu mai are nevoie de hrana fizică, ci doar de hrană spirituală .

Când a fost scos din temniță, soldații l-au legat de un lemn, l-au chinuit cu fiare ascuțite și apoi l-au aruncat într-un cuptor cu foc, unde, în cele din urmă, sfântul a trecut la Dumnezeu.

Viața sfântului Teodor este comemorată ca fiind un simbol al luptei pentru credință și încredere în puterea lui Dumnezeu .

Distribuie