Sfantul Cuvios Antonie cel Mare

0

Sfantul Antonie cel Mare este praznuit de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe data de 17 ianuarie.

Cuviosul Antonie cel Mare era de neam egiptean si invata despre credinta crestina pe care o imbratiseaza cu drag de la parintii si bunicii sai.

Antonie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian, cunoscuta ca fiind o perioada in care persecutiile crestine erau la apogeu. Totusi, Antonie traieste o viata lunga prinzandu-l si pe bunul credincios imparat Constantin si fii sai.

De-a lungul vietii sale duce o viata pustniceasca exemplara, ajungand sa ii intreaca pe toti. Drept recunostinta, pilda tuturor pustnicilor a fost facuta dupa el. De asemenea, crestinii il cunosc si cinstesc si pentru faptul ca a fost primul indrumator si dascal al vietii obstesti, fiind singurul care a atins hotarul cel mai desavarsit al pustniciei, asa cum este aratat si in istoria vietii sale.

De-a lungul vietii sale a facut extrem de multe fapte bune, ajutand pe cei nevoiasi. De asemenea, invataturile pe care Antonie le-a lasat sunt o nestemata pentru literatura bisericeasca.

Datorita faptului ca s-a aflat in trup muritor, prefera sa se departeze de toate cele trupesti, vazand sufletele care la moarte paraseau trupurile si erau indrumate de demoni. Aceasta este o insusire specifica fiintelor fara trup si cu adevarat duhovnicesti.

Dupa o viata lunga de circa o suta si cinci ani bunul Dumnezeu il ia alaturi de el in Ceruri unde se bucura de viata vesnica. Toate intamplarile din viata lui Antonie cel Mare este scrisa de Atanasie cel Mare, episcopul Alexandriei.

sursa foto: Atelier Icoane

Distribuie