Sfantul Cuvios Chiriac Sihastrul

0

Biserica Ortodoxa il praznuieste in fiecare an pe Sfantul Cuvios Chiriac Sihastrul pe 29 septembrie.

Sfantul Cuvios Chiriac Sihastrul s-a nascut in anul 448, pe vremea imparatului Teodosie cel Mic, in cetatea Corint. Tatal sau Ioan era presbiter, ruda a lui Petru, Episcopul de atunci al Corintului, iar pe mama sa o chema Evdochia.

Inca de la o varsta frageda, Chiriac a fost hironit citet al bisericii catedralei de catre unchiul sau, Episcopul Petru.

Pe cand citea Sfintele Scripturi, sfantul se minuna de Purtarea de Grija a Creatorului, care ii preaslaveste pe adevaratii crestini si care randuieste mantuirea tuturor crestinilor. Cand implini varsta de optsprezece ani, simti cum dragostea arzatoare pentru Dumnezeu il cuprinde, motiv pentru care Chiriac decide sa mearga la Ierusalim.

Acolo acest sant intra in manastirea lui Eustoghie, un barbat cu frica de dumnezeu, care il instruieste in ingereasca vietuire. Mai apoi acesta a mers sa il gaseasca pe Sfantul Eftimie, care ii prorocise faptul ca va ajunge un mare povatuitor de suflete. Acesta il aduce in schimba monahala si il trimite la Sfantul Gherasim de la Iordan, unde Chiriac va petrece o perioada de noua ani.

Odata cu fericirea adormire a Avvei Gherasim, acesta revine la Manastirea Sfantului Eftimie, unde va ramane in tacere o perioada de zece ani. Fugi apoi de slava oamenilor, acesta a inceput sa mearga din loc in loc. Intr-un final se stabileste intru nevointe la Manastirea Sfantului Hariton, unde isi va petrece restul vietii sale. Dumnezeul il cheama la El pe cand avea o suta si noua ani.

De-a lungul vietii sale, Chiriac a fost un vestit nevoitor dar si facator de minuni. Era o persoana blanda si un bun primitor. Toata viata sa Chiriac a fost mare la trup, fiind puternic din fire si asa va ramane pana la batranete, in ciuda postirilor si privegherilor aspre. Pe cand era in pustiu a mancat ani la rand doar verdeturi crude. Nu in ultimul rand, Chiriac este iubit de toti ortodocsii deoarece a fost un mare zilot al crestinatatii, vorbdind despre toate ereziile, in special cele ale lui Origen.

Distribuie